Reuters informează că Marea Britanie şi UE au anunţat miercuri că lucrează la o soluţie ”reciproc avantajoasă” pentru a-şi soluţiona tensiunile crescute legate de aprovizionarea cu vaccinuri anti-Covid.

Decizia celor două mari puteri vine după o înăsprire a controalelor la exporturile de doze produse în UE, informează Agerpres.

Astfel, potrivit unui comunicat comun, atât Londra cât și Bruxelles susțin că se lucrează intens la măsurile specifice pentru a ajunge la o soluție corectă.

”Având în vedere interdependenţele noastre” în producţia de vaccinuri, ”lucrăm la măsuri specifice (…) pe termen scurt, mediu şi lung pentru a ajunge la o situaţie reciproc avantajoasă şi pentru a creşte aprovizionarea cu vaccinuri pentru cetăţenii noştri”, indică Londra şi Bruxelles-ul într-un comunicat comun.

De mențioant este faptul că, Comisia Europeană a ameninţat că va interzice exporturile către ţări precum Marea Britanie care au rate mai mari de vaccinare şi care nu exportă vaccinuri în UE.

În ceea ce privește obiectivul Executivului comunitar, acesta este de a proteja aprovizionarea cu vaccinuri pentru proprii cetăţeni ai blocului comunitar european care se confruntă cu un al treilea val al pandemiei, mai notează Reuters.

Reacția premierului Boris Johnson 

O reacție a venit miercuri și din partea premierului britanic Boris Johnson. Acesta a tras un semnal de alarmă asupra consecinţelor în privinţa investiţiilor, care în opinia sa, pot avea ”blocade arbitrare” pentru vaccinurile anti-COVID-19.

În faţa unor asemenea măsuri, companiile pot avea îndoieli asupra oportunităţii ”realizării unor viitoare investiţii în ţări unde blocade arbitrare au fost impuse”, a spus premierul conservator în faţa unui comitet ce cuprinde preşedinţii diferitelor comisii parlamentare de la Londra.

”Cred că blocarea vaccinurilor sau a ingredientelor pentru vaccinuri constituie un subiect sensibil”, a insistat Boris Johnson, amintind că vaccinurile sunt rezultatul cooperării internaţionale.