Medicul nutriționist consideră că, după atâția ani de la Revoluție, românii încă trăiesc cu frica faptului că nu au destulă mâncare. Ea a vorbit și de frenezia care se creează la cumpărături în prag de sărbători, dar și despre risipa de alimente din această perioadă.

„După 30 de ani de la Revoluție trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare? După un sfert de secol de supermarket-uri cu rafturi pline, avem același principiu după care ne ghidăm: mai bine să prisosească, decât să nu ajungă. Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, facem din alimentație o problemă, ne complicăm și exagerăm dpdv culinar, ca și cum toată existența noastră atârnă de o farfurie cu mâncare. Și întotdeauna e în plus, nu în minus!

Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul? Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara ca să fim siguri că e suficient, că toată lumea va mânca pe săturate. Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?! Din postura de gazdă ai o frică, nu poți socoti doar 3 sarmale și o bucățică de carne de persoană, ce te faci dacă omul mai vrea o porție?”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Care sunt porțiile recomandate de nutriționist?

Potrivit acesteia, ar trebui să ne limităm porțiile pentru sărbători pentru a nu avea probleme după. Mihaela Bilic spune că, pentru zilele de sărbătoare, porțiile recomandate sunt:

„Patru bucăți de sarmale (280 de calorii ) cu o lingură de varză și o felie de mămăligă (de mărimea unei felii de pâine sau a unei palme. Mămăliga și pâinea au circa 80 de calorii/felie);

150 grame de friptură (circa 250 de calorii);

Patru cârnăciori de mărimea degetului mare (circa 350 calorii) cu trei linguri de garnitură – piure de cartofi (80 calorii);

Două polonice de ciorbă, adică un bol cu diametrul de 15 cm (250 calorii) și o felie de pâine;

Trei linguri salată boeuf (1 lingură de 40 g = 100 calorii). Atenție la ce calorii mai adăugăm când mâncăm salata;

O felie groasă cât un deget de cozonac (300 de calorii);

50 grame tobă, adică ½ din palmă (150 calorii) cu o felie de pâine;

Un castron cu diametrul de 15 cm de piftie (un bol de 200 g = 20 calorii) cu o felie de pâine”.

Nu e o tragedie că s-au terminat sarmalele sau cozonacul

Mihaela Bilic mărturisește că nu își aduce aminte să se fi supărat vreodată că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la o sărbătoare și aceasta este până la urmă o dovadă că produsele au fost delicioase și apreciate.

„Nimeni nu face o tragedie din mâncare, în afară de noi, când ne luăm prea în serios rolul de gazde, când vrem să demonstrăm prea mult, să-i copleșim pe invitați cu abundența de pe masa noastră. Cred că ar merita să relaxăm un pic lucrurile.

Pană la urmă nu suntem în mijlocul pustiului: nu ajunge mâncarea, dăm o fugă până la magazinul din colț. Nu ne-am săturat cu mâncarea din vizită? Facem completarea acasă, din propriul frigider. Soluții există pentru orice situații, de la home-delivery până la congelatorul cu rezerve strategice. Atunci de unde panica, îngrijorarea, stresul?”, a mai precizat nutriţionistul.

N-am fi români fără planurile de aprovizionare de sărbători

În opinia sa, suntem încă prizonieri al amintirilor, neputinței și limitărilor. Mihaela Bilic spune că trebuie să realizăm că viața nu se învârte numai în jurul mâncării.

„Majoritatea oaspeților sunt prezenți fizic, dar mintea și gândurile le sunt în altă parte, interesul nu e pe masă ci mai degrabă pe un ecran. Iar dacă în final ai curiozitatea să întrebi invitații cum a fost mâncarea, vei primi un răspuns previzibil: „bună”! Cel mult rămân că amintire câteva poze, în rest vă promit că nu va fi o tragedie pentru nimeni dacă n-a primit supliment la friptură și cârnați.

Faptul că poți să-ți umpli coșul de cumpărături și că poți să-ți faci toate poftele culinare de sărbători este un fel de confirmare pentru propria valoare, pentru faptul că viața ta e bună și statutul social corespunzător. Câtă vreme ai masa plină, poți privi cu încredere în viitor. Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale. E firesc și vor mai trece ani buni până când ne vom detașa, până vom ajunge să nu mai fim impresionați și să impresionăm cu mâncare. Cred că n-am fi români cu adevărat fără planurile de aprovizionare pentru masa de sărbători. Așa că vă întreb și pe voi: cum stați cu pregătirile de Crăciun?”, a concluzionat Mihaela Bilic.