Orezul alb este mai sănătos decât orezul brun?

Orezul brun este adesea apreciat pentru beneficiile aduse sănătății, în timp ce orezul alb este considerat un inamic al sănătății și al dietelor. Este orezul brun mai sănătos decât orezul alb? Nici vorbă, spun experții, conform WomansWorld.

Există câteva motive pentru care orezul brun este considerat cea mai bună opțiune. Argumentul principal este că acesta este o cereală integrală. Diferența dintre orezul brun și orezul alb este că primul reprezintă forma neprelucrată de cereale integrale. În cazul orezului alb, în timpul procesării. au fost îndepărtate tărâțele și germenii.

Orezul brun conține mai multe fibre decât cel alb

Cerealele integrale sunt considerate mutl mai sănătoase deoarece conțin mai multe fibre. Fibrele sunt un nutrient despre care se știe că scade colesterolul, controlează zahărul din sânge și reglează digestia. Este adevărat că orezul brun conține mai multe fibre decât cel alb, deoarece este nerafinat, dar trebuie reținut tipul de fibre.

De ce orezul brun este greu digerat de pacienții cu probleme intestinale

Orezul brun conține fibre insolubile și, după cum explică medicul nutriționist Liz Carter, acest lucru poate afecta intestinul. ”Orezul brun este bogat în fibre insolubile dure, iritante. Orezul alb nu conține aceste fibre”, spune ea.

„Am văzut că orezul brun este greu digerat de pacienții cu probleme intestinale. E mai bine să vă concentrați pe alimente cu fibre solubile, care vă hrănesc sănătatea intestinală”, susține ea.

Dacă vă confruntați cu probleme digestive, cum ar fi constipația și vreți să consumați mai multe fibre, luați în considerare adăugarea mai multor alimente cu fibre solubile în dietă, recomandă aceasta.

Alte două motive pentru care ați putea renunța: acidul fitic și arsenicul

Alte două motive care v-ar putea convinge să renunțați la orezul brun sunt acidul fitic și arsenicul. Orezul brun conține acid fitic, cunoscut ca un antinutrient deoarece blochează capacitatea organismului de a absorbi anumiți nutrienți, cum ar fi fierul, zincul și calciul. Consumul în cantități mari poate duce la carențe grave de vitamine și minerale.

Orezul brun e mult mai bogat și în arsenic, care este un metal toxic. Consumat frecvent, în timp ar putea crește riscul de boli precum cancer, bolile de inimă și diabet de tip 2.

Orezul alb are un indice glicemic puțin mai mare

Este însă știut că orezul alb are un indice glicemic puțin mai mare decât cel brun, ceea ce înseamnă că ar putea crește mai mult nivelul zahărului din sânge. Dacă aveți deja diabet de tip 2, prediabet sau glicemie crescută, cel mai bine ar fi să gestionați porțiile atunci consumați carbohidrați, recomandă medicul.