Modul în care corpul procesează alimentele, absoarbe nutrienții și susține vitalitatea generală se poate schimba odată cu înaintarea în vârstă. Înseamnă că ceea ce a funcționat pentru corpul tău la 20, 30 sau chiar 40 de ani s-ar putea să nu mai funcționeze după 50 de ani, potrivit eatingwell.

Informația momentului pentru cei născuți înainte de 1980! Ajustarea obiceiurilor alimentare nu înseamnă că trebuie să renunțați la tot ceea ce vă place. Este vorba mai curând despre a face alegeri care se aliniază nevoilor în continuă evoluție ale corpului.

Informația momentului pentru cei născuți înainte de 1980!

1. Consumați mai mulți carbohidrați complecși

Înlocuiți pâinea și pastele rafinate cu carbohidrați complecși din variantele din grâu integral și încercați să adăugați cereale integrale precum orezul brun, quinoa, amarantul, hrișca și ovăzul.

Aceste cereale consistente sunt pline de nutrienți esențiali – inclusiv vitamine, minerale și antioxidanți, excelenți pentru inimă și bunăstarea generală. Acestea oferă energie sustenabilă, datorită conținutului ridicat de fibre, care încetinește digestia carbohidraților și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Veți avea o energie bună pe parcursul zilei pentru a vă alimenta atât creierul, cât și corpul. Cerealele joacă un rol crucial în menținerea sănătății digestive, încurajând un microbiom intestinal sănătos.

2. Bucurați-vă de pește

Informația momentului pentru cei născuți înainte de 1980! Pe măsură ce îmbătrâniți, sunteți mai expus la boli cronice, precum bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul, boala Alzheimer și demența. Cu toate acestea, puteți contribui la reducerea inflamației din organism consumând mai mulți acizi grași omega-3, un tip nutritiv de grăsime nesaturată. Mulți pești, precum somonul, macroul și heringul sunt surse excelente, așa că încercați să mâncați pește de 2 până la 3 ori pe săptămână.

De asemenea, puteți găsi acizi grași omega-3 în alimente pe bază de plante, cum ar fi nucile, semințele de cânepă și semințele de chia.

3. Mențineți un aport scăzut de sodiu

Un aport ridicat de sodiu poate crește riscul de boli de inimă și hipertensiune arterială, așa că va trebui să fiți atenți la aportul de sodiu pe parcursul zilei. Există dovezi că aportul ridicat de sare este asociat și cu o funcție cognitivă deficitară. O modalitate inteligentă de a reduce consumul? Nu folosiți solnița când gătiți și optați pentru ierburi și condimente, care adaugă aromă fără exces de sodiu. Clătirea alimentelor conservate ajută, de asemenea, la reducerea conținutului lor de sodiu.

4. Consumați alimente bogate în proteine

Deși consumul suficient de proteine ​​este important la orice vârstă, adulții în vârstă pot beneficia de pe urma consumului proteinelor. Pe măsură ce îmbătrânim, mușchii au nevoie de proteine ​​suplimentare pentru a susține forța musculară și a se repara după activitate. Chiar dacă nu aveți încă 60 de ani, alimentele bogate în proteine ​​vă pot ajuta să vă simțiți sătul. Includeți surse variate de proteine, cum ar fi peștele, pieptul de pui și curcanul și opțiuni pe bază de plante, cum ar fi tofu, linte și quinoa.

5. Gătiți acasă

Pregătirea meselor acasă vă permite să aveți control deplin asupra tehnicilor de gătit și a ingredientelor, asigurându-vă că preparatele sunt bogate în nutrienți și personalizate în funcție de preferințe. Acest lucru vă ajută să evitați excesul de zaharuri adăugate, sodiu și grăsimi care sunt adesea folosite în mesele la pachet. În plus, gătitul acasă ajută să economisești bani. De asemenea, oferă oportunitatea de a experimenta rețete noi, de a personaliza mesele în funcție de preferințe și de a vă conecta cu familia sau prietenii prin experiențe culinare comune.

6. Consumați alimente bogate în calciu

Pe măsură ce îmbătrânim, menținerea unor oase puternice și sănătoase devine din ce în ce mai importantă, deoarece densitatea osoasă scade în mod natural. Această scădere afectează atât bărbații, cât și femeile.

Pentru a susține sănătatea oaselor pe măsură ce îmbătrâniți, consumul de alimente bogate în calciu este esențială, deoarece calciul este un nutrient esențial pentru rezistența și densitatea oaselor.

Produsele lactate precum laptele, brânza și iaurtul sunt surse bine-cunoscute, dar există și opțiuni excelente pe bază de plante, cum ar fi legumele cu frunze verzi și migdalele. Asocierea calciului cu vitamina D este foarte importantă, deoarece vitamina D ajută organismul să absoarbă eficient calciul. Exercițiile cu greutăți, alături de o dietă bogată în nutrienți, pot ajuta la menținerea sănătății oaselor și la reducerea riscului de fracturi sau alte complicații.