Alimentul pe care îl aveți deja în frigider ar putea preveni declinul cognitiv. Cât de sănătos este

Alimentul pe care îl aveți deja în frigider ar putea preveni declinul cognitiv. În plus, poate fi gătit într-o varietate de moduri. Femeile au un risc de peste 70% de a se confrunta cu tulburări cognitive în timpul vieții, conform unui studiu din 2020 din ”SSM Population Health”.

Tulburările cognitive înseamnă, adesea, pierderea memoriei, imposibiltatea de a urmări o conversație, dificultăți în luarea deciziilor și alte simptome asociate.

Deși declinul cognitiv este parte naturală a îmbătrânirii, acesta poate fi parțial prevenit prin exerciții fizice, o dietă echilibrată și dormitul pe partea stângă. Este știut că nucile și fructele de pădure sunt benefice pentru sănătatea creierului.

Conform unui studiu publicat luna trecută în revista ”Nutrients”, există un alt aliment care trebuie pus pe lista de cumpărături dacă țineți la sănătatea creierului, scrie Parade.

Cercetările arată beneficiile ouălor pentru creier

În acest studiu longitudinal, participanții au început să mănânce ouă frecvent, pentru o perioadă lungă de timp. Apoi, cercetătorii le-au evaluat sănătatea cognitivă.

În cazul femeilor, autorii studiului au descoperit că un consum regulat de ouă a fost legat de o memorie semantică mai bună și de funcționare executivă îmbunătățită. Practic, participanții la studiu au avut mai puține probleme în a-și aminti, a gestiona problemele sau a se adapta la situații noi.

Ouăle sunt pline de nutrienți

Este important de menționat că studiul se referă la corelație, ceea ce nu înseamnă cauzalitate. Alți factori, cum ar fi obiceiurile generale de sănătate ale participanților și genetica pot contribui la apariția declinului cognitiv.

Cu alte cuvinte, a mânca mai multe ouă nu înseamnă neapărat că creierul unei persoane va fi într-o formă maximă, pe măsură ce îmbătrânește.

Ouăle sunt pline de nutrienți benefici, cum ar fi proteinele și vitaminele, și sunt asociate cu o sănătate mai bună a inimii.

Ouăle conțin colină și tirozină

Colina este un nutrient mai puțin cunoscut, adesea grupat cu vitaminele din complexul B.

Colina este un nutrient esențial pentru sănătate și este necesară pentru diferite procese din organism. Un aport scăzut de colină a fost implicat în bolile hepatice, bolile de inimă și tulburările neurologice.

Acest nutrient poate fi foarte important pentru femeile însărcinate. Studiile arată că un aport scăzut de colină poate crește riscul de defecte ale tubului neural și poate duce la scăderea funcției cognitive la copii,

Cele mai bune surse de colină sunt gălbenușurile de ou și ficatul de vită. Un ou mare conține 113 mg colină.

Potrivit Science Daily, ouăle conțin și un aminoacid numit tirozină. Aceasta este transformată în câteva substanțe importante în organism, inclusiv dopamină, adrenalină și noradrenalină.

Dopamina ajută creierul cu anumite abilități motorii, în timp ce adrenalina și noradrenalina sunt responsabile de răspunsul de luptă sau fugă atunci când suntem puși în situații stresante. Ambele substanțe sunt necesare pentru reflexe bune.

Un studiu din 2014 publicat în ”Neuropsychologie” a constatat că tirozina promovează timpul de răspuns și îmbunătățește controlul cognitiv.