În atenție românilor care suferă de diabet zaharat! Potrivit medicilor, oamenii cu această afecțiune intră în categoria publicului vulnerabil din cauză că sunt predispuși la forme mai grave de Covid-19.

Pentru pacienții cu diabet zaharat, infectarea cu SARS-CoV-2 reprezintă un real pericol, aceștia fiind mult mai predispuși la complicații și dezvoltarea unei forme severe a virusului. Studiile Organizației Mondiale a Sănătății arată că 30% dintre persoanele decedate în urma COVID-19 aveau și diabet zaharat. În România, se estimează că numărul pacienților cu diabet zaharat se ridică la 1.785.000, dintre care doar 832.000 de pacienți înregistrați.

Măsuri de protecție împotriva virusului pentru diabetici

Într-un efort comun de încurajare a unor măsuri adecvate de protecție, asociațiile de pacienți membre ale Forumului Român de Diabet au formulat o serie recomandări pentru a reduce riscurile la care sunt expuse persoanele cu diabet zaharat în această perioadă:

Monitorizați constant starea de sănătate! Controlul diabetului rămâne cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți în această perioadă

Mențineți permanent legătura cu medicul diabetolog. Mergeți la un consult sau apelați la telemedicină!

Testați-vă glicemia regulat, respectând indicațiile medicului dvs.

Practicați activități fizice zilnice/ exerciții.

Respectați dieta stabilită de medicul dvs. pentru a vă proteja sistemul imunitar.

Respectați normele de igienă și distanțare socială pentru a evita infectarea cu virusul SARS-CoV-2 și vaccinați-vă!

Medicii recomandă imunizarea prin vaccinare

Vaccinarea este recomandată întregii populații, însă cu atât mai mult celor care suferă de diabet zaharat. Riscul pentru cei care au această afecțiune este mult mai mare și are chiar potențialul de a pune viața pacienților în pericol. Vaccinul reprezintă o metodă eficientă de a preveni apariția infecției cu SARS-CoV-2 și, astfel, de a preveni complicațiile sale severe. În același timp, vaccinul este sigur, fiind demonstrat că acesta nu duce la un dezechilibru glicemic și nici la complicații ale diabetului zaharat.

Dezinformarea despre vaccin

Cadrele medicale atrag atenția tuturor cetățenilor că în spațiul public circulă informații false despre importanța și efectele vaccinului anti-covid asupra organismului uman.

„Asociațiile de pacienți atrag atenția efectelor nocive pe care dezinformările din spațiul public și teoriile anti-vacciniste le au asupra pacienților. Informațiile false descurajează pacienții să se vaccineze, afectându-le acestora sănătatea și chiar punându-le viața în pericol. Pentru pacienții cu diabet zaharat, vaccinarea este cea mai sigură metodă de reducere a riscurilor asociate infectării cu COVID-19”, a declarat Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.

„O parte dintre pacienții cu diabet zaharat cred în mod greșit că vaccinarea duce la apariția cheagurilor de sânge, că vaccinul le crește glicemia sau că pacienților cu boli cronice sau autoimune le este interzis vaccinul. Toate aceste informații sunt false. În realitate, vaccinarea este soluția pentru reducerea riscului de apariție a formelor moderate sau severe ale COVID-19 și, implicit, a riscurilor care derivă din infectarea cu virusul”, a declarat prof. dr. Bogdan Timar.