Deși pare greu de crezut că lichidul tulbure rămas după ce spălați orezul, înainte de a-l găti, ar putea fi benefic, se pare că aceasta are anumite proprietăți benefice. Conform studiilor, apa de orez conține amidon, nutrienți și minerale extrase din orez, inclusiv azot, fosfor, potasiu, zinc și vitamine B, bune pentru plante.

Iată ce trebuie să știți înainte de a încerca să folosiți apa de orez pe plante, potrivit bhg.com.

Apa de orez poate fi folosită pentru plante?

Este o practică obișnuită să clătiți orezul înainte de a-l găti pentru a îndepărta excesul de amidon, care poate face ca orezul gătit să fie lipicios, și pentru a îndepărta resturile, praful și murdăria care se depun în timpul procesării și ambalării.

Mulți bucătari aruncă acea apă, dar reutilizarea ei ca îngrășământ pentru plante este o tradiție de secole în agricultura japoneză. Iar apa de orez fermentată a fost folosită pentru a cultiva roșii hidroponice în China.

Apa de orez acționează ca îngrășământ ușor

Multe studii au demonstrat că apa de orez acționează ca un îngrășământ ușor atunci când este utilizată singură, promovând creșterea plantelor pe termen scurt. Orezul brun, care își păstrează stratul de tărâțe, conține mai mulți nutrienți și minerale decât orezul alb.

Înseamnă că apa folosită pentru clătirea orezului brun are mai mulți nutrienți.

Apa de orez poate îmbunătăți sănătatea plantelor pe termen lung prin creșterea creșterii microorganismelor benefice, care descompun nutrienții și îi pun la dispoziția plantelor. Cu alte cuvinte, utilizarea constantă a apei de orez crește fertilitatea solului.

Îmbogățiți apa de orez prin fermentare

Secretul pentru a debloca cea mai mare putere nutrițională a apei de orez spălate este fermentarea ei. Apa de orez fermentată conține mai mulți nutrienți și microorganisme bune care îmbunătățesc sănătatea solului și a plantelor.

Apa de orez fermentată este un îngrășământ semnificativ mai bun decât apa care provine direct din orez.

Fermentarea apei de orez timp de nouă zile crește nivelurile de potasiu, calciu, magneziu, cupru și bor cu până la 204%, potrivit unui studiu. Populația microbiană a atins vârful la trei zile de fermentare.

S-a constatat că apa de orez fermentată, derivată atât din orez alb, cât și din orez brun, poate spori creșterea plantelor și îmbunătățește sănătatea generală a solului datorită amestecului bogat de nutrienți ai plantelor și conținut microbian.

Fermentați apa de orez acasă, urmând acești pași:

Pasul 1: Adunați apa de orez

După clătirea orezului, păstrați apa tulbure.

Pasul 2: Turnați apa de orez într-un borcan

Turnați apa de orez într-un borcan de sticlă, curat, lăsând spațiu în partea de sus. Acoperiți borcanul cu o cârpă care va permite gazelor să iasă.

Pasul 3: Așteptați fermentarea

Lăsați borcanul la temperatura camerei, ferit de lumina directă a soarelui, timp de trei până la nouă zile. Timpul ideal de fermentare variază în funcție de temperatură, dar când lichidul începe să miroasă ușor acru, apa de orez este fermentată.

Pasul 4: Diluați-o și utilizați pe plante

Apa de orez fermentată este puternică. Diluați-o 1:1 cu apă înainte de a o utiliza pe plante. O puteți aplica la fiecare două până la patru săptămâni.

Beneficiile reutilizării apei de orez

Cel mai semnificativ avantaj al reutilizării apei de orez pentru plante poate fi economisirea apei dulci. Reutilizarea apei de orez pe plante, în loc să fie aruncată în canalizare, ar putea avea un impact substanțial asupra rezervelor de apă dulce.

Utilizarea corectă a apei de orez fermentate ar putea reduce utilizarea îngrășămintelor chimice și ar putea preveni contaminarea apelor de suprafață și subterane, precum și poluarea mediului.