Decembrie este ultima lună din an, care ne pune-n farmurie o mulțime de preparate tradiționale românești, apreciate pentru gustul lor. Deși sunt aromate și sățioase, anumite produse alimentare, precum slănina sau ceafa de porc, au fost aspru criticate mereu de oameni. Unele persoane evită să mănânce astfel de produse tradiționale românești din cauza grăsimii care le-ar putea afecta silueta.

Deși slănina a fost mereu etichetată negativ, medicul nutriționist Mihaela Bilic vine și îi apără onoarea acestui preparat din carne de porc.

Slănina de porc, recomandată de medicii nutriționiști

Recent, aceasta a făcut noi dezvăluiri despre mâncărurile preferate de români în sezonul rece: slănina și ceafa de porc. Aceasta a explicat că mâncarea nu trebuie să fie excesiv lipsită de grăsimi pentru a fi sănătoasă.

De aceea putem consuma liniștiți cantități moderate de slănină sau ceafa de porc. De asemenea, Mihaela Bilic încurajează părinții să le ofere mici cantități de slănină de porc copiiilor.

Cum slănina de porc afectează ficatul

Dr. ing. Nicoleta Chira a explicat care este impactul slăninii de porc asupra ficatului. Contrar așteptărilor, efectele nu sunt așa nocive.

„Sunculițele aduc un aport mediu de colesterol, însă ele stimulează secreția de colesterol în propriul ficat”, sustine dr. ing. Nicoleta Chira, de la Facultatea de Chimie, Universitatea Politehnică Bucureşti.

Ce este sănătos și ce nu

Mihaela Bilic a explicat că mânarea năsănătoasă este reprezentată strict de acele plante și animale necomestibile. În rest, tot ce este consumabil intră la categoria „mâncare sănătoasă”, care nu are termen de comparație.

„Noi, oamenii, am fost lăsați de natură să împărțim produsele în două categorii: comestibile sau necomestibile. Alimentele ori sunt bune de mâncat, comestibile, deci sănătoase, ori nu sunt comestibile, nu sunt sănătoase, nu le mâncăm. Între acestea două nu exista grade de comparație”, a spus Mihalea Bilic, conform adevarul.ro.

Mitul mâncării ca la bunici acasă, complet eronat

De asemenea, aceasta a explicat că expresia „mâncare sănătoasă ca la bunici acasă” este complet eronată, deoarece bucătăria rurală veche este plină de grăsimi provenite de la animale. Grăsimi care, consumate în cantități exagerate, pot agrava organismul uman.

„Mitul alimentației ‘sănătoase’ de la țară nu noi l-am creat, ci media. Eu combat puternic aceste lucru spunând că alimentația sau sfaturile ce ne trimit la alimentația bunicilor nu sunt deloc demne de urmat. Eu știu ce mâncau bunicii și cum erau preparate alimentele.

Se consumau alimente foarte grase, prăjeli gătite în grasimea de porc, se bea lapte de bivoliță cu grăsimea de două degete. Gastrotehnia bunicilor era una care pregătea alimente nesănătoase. Nu înțeleg de ce se fac aceste trimiteri tot timpul către o alimentație ce deloc, deloc nu era sănatoasă”, a spus aceasta.