Cred că toți am cumpărat și mâncat, măcar o dată, conserve din fructe sau legume congelate. Gustul lor ne încântă, iar textura lor este ideală pentru anumite rețete. Cu toate acestea, o greșeală pe care mulți dintre noi o facem din naivitate este să aruncăm zeama din conserve sau apa în care am fiert legumele congelate.

Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă și ne explică că acest lichid are un conținut ridicat de vitamine necesare pentru bunăstarea organismului nostru. Mai ales acum, în timpul sezonului rece.

Toamna este anotimpul în care culegem roadele muncii din timpul primăverii și al verii. Această perioadă din an este un anotimp al abundenței datorită varietăților de fructe și legume pe care ni le oferă.

Siropul din conserve

Cui nu-i place să se plimbe toamna prin parc? Orașul este mai colorat ca niciodată, la fel ar trebui să fie și coșul nostru de cumpărături. Picmenții din fructe și legume nu doar că ajută vegetalele să atragă privirile oamenilor, dar și au diverse proprietăți nutritive. Fiecare culoare are propriul său atribut. „Doctor de bine” ne recomandă să mâncăm culorile sezonului, respectiv verde închis, roșu și portocaliu.

Dacă dorești să te bucuri de un curcubeu vegetal la fiecare masă, fructele și legumele conservate sau congelate sunt o alternativă ideală. Mihaela Bilic ne sfătuiește să nu aruncăm siropul din conserve și nici apa în care am fiert legumele înghețate. Lichidul respectiv este plin de minerale și vitamine, în special de potasiu.

Ce legume și fructe putem congela fără griji

Probabil te întrebi „De ce oamenii aleg să congeleze fructele? De ce nu le consumă proaspete?” Ei bine, prin congelare se păstrează vitaminele din fructe și legume. Este este preferat să consumi fructe și legume de sezon congelate decât să mănânci vegetale „proaspete” de la magazin. Pentru a rezista frigului din iarnă, acestea sunt injectate cu substanțe chimice ce pot afecta organismul dacă sunt consumate pe termen lung. În plus, congelarea ține bacteriile la distanță.

În România, avem o varietate de legume și fructe pe care le poți congela cu succes. Vegetalele care rezistă înghețului, păstrându-și vitaminele, sunt: porumbul, broccoliul, fasolea verde, conopida, spanacul, morcovul, afinele, coacăzele, piersicile, cireșele și vișinele. Dacă vrei să congelezi cartofi, mere, pere sau gutui te sfătuim să renunți la această idee, produsele acestea nu rezistă la temperaturi scăzute.