Cine nu a congelat vreodată legume sau fructe? E o metodă utilă pentru a te putea bucura de anumite produse și în timpul iernii. Însă puține persoane știu cum să congeleze corect vegetalele. Trebuie să avem grijă la anumite detalii pentru ca legumele și fructele noastre să își poată păstra toate vitaminele, atât de necesare organismului pe timpul iernii.

Toamna, în fiecare casă există o gospodină care nu pune geană pe geană până nu are cămara plină cu dulceață, zarzavaturi, zacuscă, bulion și alte produse conservate pentru pofticioșii familiei. Puține gospodine știu, însă, ce trebuie să facă astfel încât preparatele lor să fie conservate cât mai bine, dar și cum să le păstreze nutrienții pentru toată durata anotimpului rece. De aceea, noi ți-am pregătit, în rândurile următoare, câteva informații esențiale. Spor la citit!

Ce legume și fructe putem congela fără griji

Probabil te întrebi „De ce oamenii aleg să congeleze fructele? De ce nu le consumă proaspete?” Ei bine, prin congelare se păstrează vitaminele din fructe și legume. Este recomandat să consumi fructe și legume de sezon congelate decât să mănânci vegetale „proaspete” de la magazin. Pentru a rezista frigului din iarnă, acestea sunt injectate cu substanțe chimice ce pot afecta organismul dacă sunt consumate pe termen lung. În plus, congelarea ține bacteriile la distanță.

În România, avem o varietate de legume și fructe pe care le poți congela cu succes. Vegetalele care rezistă înghețului, păstrându-și vitaminele, sunt: porumbul, broccoliul, fasolea verde, conopida, spanacul, morcovul, afinele, coacăzele, piersicile, cireșele și vișinele. Dacă vrei să congelezi cartofi, mere, pere sau gutui te sfătuim să renunți la această idee, produsele acestea nu rezistă la temperaturi scăzute.

Cum congelăm corect vegetalele

Când vine vorba de congelare, un sfat care sigur te va ajuta în bucătărie, este să speli, cureți și să tai legumele înainte de a le pune în congelator. Apoi punele în pungi. Dacă le tai îți vei ușura munca în bucătărie și vei avea mai mult spațiu în congelator pentru carne, înghețată sau alte produse.