Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Long Island din SUA, oregano are capacitatea de a distruge celulele canceroase de la nivelul prostatei. Mai exact, cercetătorii susțin că oregano conține carvacrol, ingredient care are beneficii în acest sens. Astfel, pe lângă proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii, noua descoperire transformă oregano într-un supercondiment.

„Știm că oregano are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, însă aceasta nouă descoperire, a efectelor anticancer, îl ridică la nivelul turmericului, care este considerat un supercondiment tocmai datorită multiplelor beneficii pentru sănătate”, explică medicul Supriya Bavadekar, coordonatoarea studiului.

De menționat este faptul că, la momentul actul, cancerul de prostată este pe locul al doilea loc în topul tipurilor de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate în rândul bărbaților.

În ceea ce privește restul beneficiilor pe care la are consumul de oregano, acest condiment fiind bogat în antioxidanți, poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea inflamației, un răspuns imun normal, care apare ca urmare a unei boli sau a unui prejudiciu adus organismului.

Totodată, studiile au mai demonstrat că oregano conține și cymophenol, care s-a dovedit a avea proprietăți antiinflamatorii. Consumul de oregano alungă totodată și răcelile.

Adevărul despre oregano

Acest condiment are o puternică acţiune antivirală şi s-a descoperit că un aerosol care conţine uleiuri esenţiale aromatice din cinci plante medicinale, inclusiv din oregano, ameliorează în mod semnificativ simptomele în cazul infecţiilor tractului respirator superior.

În același timp, oregano creşte producerea transpiraţiei ca un mod de dezintoxicare, iar ingerarea acestuia poate ajuta corpul să elimine excesul de mucozităţi din plămâni.

Oregano mai este folosit și pentru tratarea toxiinfecțiilor alimentare, în contextul în care mulţi germeni patogeni transmişi prin alimente incluzând aici listeria, salmonella, E. Coli şi Shidella dysenteria sunt inhibate de uleiul de oregano. Astfel, se recomandă adăugarea de ulei de oregano la fiecare masă. Acest ajută atât la distrugerea acestor bacterii și fi utilizat şi pentru tratarea simptomelor cauzate de o toxiinfecţie alimentară.

Totodată, proprietăţile antioxidante ale oregano contribuie la combaterea radicalilor liberi din organism, prevenind astfel degenerarea celulară şi îmbătrânirea precoce. Astfel, extractele si sucul din frunze de oregano sunt folosite ca remedii împotriva astmului, dispepsiei, tusei cu manifestare cronică, bronşitei şi reumatismului. De asemenea, studile au demonstrat efecte benefice în tratarea cu infuzie de oregano a durerilor de urechi.