Conform testelor făcute de Consumer Reports pe 15 tipuri de ierburi aromatice și condimente utilizate în bucătării. Aproximativ o treime din produsele testate, 40 în total, aveau niveluri ridicate de arsenic, plumb și cadmiu combinate. Acestea pot reprezenta o problemă mare de sănătate pentru copii când sunt consumate în mod regulat. Dar pot crea neplăceri și adulților.

Două dintre ele, cimbrul și oregano, au avut niveluri despre care experții CR spun că sunt îngrijorătoare.

Nivelurile de plumb au fost atât de mari încât au depășit cantitatea maximă

În 31 de produse, nivelurile de plumb au fost atât de mari încât au depășit cantitatea maximă pe care ar trebui să o înghită cineva într-o zi. potrivit experților CR. Vestea bună este că ierburile și condimentele testate nu au fost contaminate cu bacterii salmonella, care pot provoca boli de origine alimentară.

„Când oamenii se gândesc la metalele grele din alimentația lor, probabil că se gîndesc mai ales la apa pe care o beau sau la arsenicul din sucurile de fructe sau din cereale”, spune James E. Rogers, șeful CR.

„Dar testele noastre arată că ierburile aromatice și condimentele pot fi o sursă surprinzătoare și îngrijorătoare atît pentru copii, cît și pentru adulți”, a precizat Rogers.

La ce duce expunerea frecventă la cantități mici de plumb, arsenic, cadmiu și alte metale grele

Expunerea frecventă chiar și la cantități mici de plumb, arsenic, cadmiu și alte metale grele este periculoasă, pentru că organismul uman nu poate să le descompună sau să le elimine.  Iar  în timp, expunerea la aceste metale grele poate dăuna sănătății. La copii, poate afecta dezvoltarea creierului, crescând riscul de probleme de comportament și scăderea IQ-ului. La adulți, poate duce la probleme ale sistemului nervos central, probleme de reproducere și hipertensiune arterială și poate afecta rinichii și funcția imunitară.

Cum ajung în condimente

Metalele grele pot apărea în alimente dacă apa sau solul în care se cultivă le conține în mod natural sau dacă sunt contaminate din cauza pesticidelor, spune Tunde Akinleye, chimist CR care a supravegheat testele. Metalele grele pot pătrunde, de asemenea, în alimente, inclusiv în ierburi și mirodenii, în timpul producției, prin echipamentele de procesare sau prin ambalaje.

Datele CR subliniază o problemă mai complexă. „Oamenii folosesc condimentele și mirodeniile în bucătrăie de mai multe ori pe zi”, spune Akinleye. Iar pentru anumite condimente, puțin mai mult de jumătate de linguriță pe zi în mîncare poate lăsa loc la expunerea la metale grele din alte surse. Teste anterioare au arătat că unele mărci de sucuri de fructe, alimente pentru copii și orez conțin cantități îngrijorătoare de metale grele.