Știm că prea multă sare este dăunătoare pentru organism. FDA recomandă oamenilor să-și limiteze aportul de sare la mai puțin de 2.300 mg pe zi, adică doar o linguriță de sare. De asemenea, este deja cunoscut că prea multă sare poate duce la boli de inimă și hipertensiune arterială. Mai mult, cele mai recente cercetări arată că sarea poate afecta negativ și creierul, notează fitandwell.com.

Fluxul de sânge către această parte a creierului, afectată de aportul de sare

Publicată de Universitatea de Stat din Georgia, cercetarea a analizat modul în care creierul e afectat de consumul de sare. Cercetarea a analizat o „zonă profundă a creierului”, acea parte a organului care este implicată, printre altele, în funcțiile de băut și de mâncat. Astfel, s a descoperit că fluxul de sânge către această parte a creierului a fost afectată de aportul de sare.

„Descoperirile ne-au surprins, deoarece am văzut vasoconstricție – scăderea fluxului sanguin – care este opusul a ceea ce majoritatea oamenilor au în cortex ca răspuns la un stimul senzorial”, a declarat dr Javier Stern, profesor de neuroștiință la Georgia State.

Un consum prea mare de sare poate afecta creierul în același mod ca în timpul unui AVC

”Scăderea fluxului sanguin este în mod normal observată în cortex în cazul unor boli precum Alzheimer sau după un accident vascular cerebral sau ischemie”,explică Stern. Prin urmare, un consum prea mare de sare poate afecta creierul în același mod ca în timpul unui accident vascular cerebral.

Ce ne recomandă medicii

De aceea, medicii recomandă să reducem gustările sărate și alimentele procesate. Și să consumăm alimente care îmbunătățesc sănătatea creierului. Potrivit Institutului Național de Sănătate, acizii grași Omega-3, care se găsesc în peștele gras, nuci, soia și în alte alimente sunt esențiali pentru sănătatea creierului. Unul dintre acești acizi, DHA, s-a dovedit în mod constant că are un rol indispensabil în membrana neuronală.

Deshidratarea poate afecta negativ sănătatea creierului

Pe lângă pește, nuci, leguminoase, carne roșie de bună calitate și semințe, puteți obține Omega-3 din unele dintre cele mai bune suplimente cu ulei de pește, cum ar fi uleiul de ficat de cod. Alte studii sugerează că deshidratarea poate afecta negativ sănătatea creierului, așa că asigurați-vă că beți zilnic cât mai multă apă.