Căldura nu afectează doar sănătatea fizică. Poate avea efecte la fel de grave asupra stării sănătății mintale. Potrivit cercetărilor, creșterea temperaturilor este asociată cu o creștere a sinuciderilor și a comportamentului violent, precum și cu exacerbarea tulburărilor de dispoziție și anxietate, scrie theconversation.com

Studiile efectuate în Anglia și Țara Galilor între 1993 și 2003 au arătat că, atunci când temperaturile erau de peste 18°C, fiecare creștere cu 1°C a temperaturii a fost asociată cu un risc crescut de sinucidere, cu 3,8%, în rândul populației.

Până în 2029 ar putea avea loc cu 1,2 milioane mai multe atacuri din cauza schimbărilor climatice

În Finlanda, între anii 1996 și 2013, fiecare creștere cu 1 °C a temperaturii a reprezentat o creștere cu 1,7% a criminalității în întreaga țară. De asemenea, s-a estimat că între anii 2010 și 2029, în SUA, ar putea avea loc cu 1,2 milioane mai multe atacuri, decât dacă nu ar exista schimbările climatice.

Asocierea dintre temperaturile ridicate și sănătatea mintală este un domeniu activ de cercetare. Oamenii de știință au descoperit că unele consecințe asupra sănătății ale temperaturilor rridicate, cum ar fi perturbarea somnului și nivelurile de serotonină, ar putea juca un rol în declanșarea declanșării unor probleme de sănătate mintală.

Temperaturile extreme sunt asociate cu unele forme de demență

Lipsa somnului apare frecvent în timpul valurilor de căldură și poate duce la iritabilitate, comportamente impulsive și chiar acte de violență. Temperaturile extreme, mai ales cele din timpul caniculei, sunt, de asemenea, asociate cu unele forme de demență, în special la pacienții psihiatrici. Totodată, nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu depresia, anxietatea, impulsivitatea, agresivitatea și apariția incidentelor violente.

Implicații majore pentru sănătatea mintală. Valurile de căldură vor dura mai mult

În viitor, valurile de căldură vor fi mai toride și vor ține mai mult. Este posibil ca recordurile de temperatură să fie doborâte din ce în ce mai des pe măsură ce lumea continuă să se încălzească. În nord-vestul Asiei, de exemplu, temperaturile ar putea crește și cu 8,4°C până în 2100. Această problemă se agravează pe măsură ce numărul de oameni care trăiesc în orașe crește semnificativ.

Adaptarea la schimbările climatice

Până în 2050, se estimează că două treimi din populația lumii va trăi în zone urbane. Proiecțiile climatice arată nu doar că orașele se vor încălzi mai repede decât zonele rurale, dar că acest efect va spori pe timpul nopții. Acest lucru poate exacerba efectele căldurii extreme asupra somnului.

Atât adaptarea la schimbările climatice cât și atenuarea acestora vor fi necesare pentru a diminua pe cât posibil aceste efecte tot mai devastatoare. De aceea, pentru adaptarea vieții la o lume mai caldă ar trebui să creștem circulația aerului în clădiri și să adaptăm orele de lucru în perioadele de căldură extremă.