Veste bună pentru toţi bucureştenii îngrijoraţi de situaţia încălzirii! Primarul Nicuşor Dan îi asigură pe locuitorii Capitalei că Primăria va suporta, în continuare, cea mai mare parte din costul gigacaloriei.

Primăria ar putea suporta mai mult de două treimi din costul gigacaloriei

Primăria Generală va acoperi cel puţin 66% din tarif, spune Nicuşor Dan, în timp ce bucureştenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare rămân cu o treime din preţ.

“În orice caz, în momentul ăsta noi (Primăria Capitalei – n.red.) plătim cam două treimi din preţ.  Adică din 506, bucureşteanul plăteşte 164 şi noi plătim 340. Doi la unu este raportul, acest raport nu o să scadă. (…) Poate să crească (acest raport- n.red.) cel puţin până trecem peste perioada de iarnă, situaţia financiară ne-o permite”, a declarat primarul general.

Totuşi, în acest moment, nu se cunoaşte procentul cu care se va scumpi gigacaloria, pentru că nu a fost stabilit tariful pentru transportul agentului termic. Totul va fi stabilit în zilele următoare.

ELCEN nu era pregătit la începutul lui octombrie. Alţi doi furnizori au oprit pur şi simplu căldura

Din păcate, ELCEN nu a fost pregătit pentru venirea sezonului rece la începutul lui octombrie, a precizat primarul general, care a criticat şi alţi doi furnizori de agent termic, cu o cotă mai mică, care au sistat furnizarea.

Preţul de producţie al energiei termice nu este reglementat, în timp ce cel de vânzare este supus unor plafoane, iar în acest context doi operatori care asigură furnizarea de agent termic pentru 5-6% dintre locuitorii Capitalei, „pur şi simplu au oprit căldura din Bucureşti”. Nicuşor Dan a explicat că este vorba despre Vest Energo şi CET Griviţa, iar zonele afectate au fost partea de vest a oraşului şi cartierul Griviţa, notează News.ro.

“ELCEN-ul nu l-am găsit pregătit pentru iarnă, producătorul care nu ne aparţine şi tocmai de aia am făcut demersurile pentru a prelua noi ELCEN, să nu mai dăm tot timpul vina de la unii la alţii. ELCEN-ul nu a fost pregătit, el nu a pornit când a venit sezonul de iarnă – 6-7 octombrie – nu a fost pregătit să înceapă.

El era pregătit să înceapă undeva 25 octombrie – 1 noiembrie şi din cauza asta nu a livrat, în cele patru CET-uri mari pe care le au, nu a livrat la capacitate. Şi a mai fost o vină, care este a Termoenergeticii, care este în subordinea noastră, care nu a prevăzut, şi atunci lucrările noastre care sunt pe magistrala Ferentari au întârziat pornirea CET-ului Progresul”, a mai declarat, duminică, primarul general al Capitalei.

ELCEN a promis că va funcţiona la capacitate maximă după data de 1 noiembrie, a indicat edilul.

“Nu am spus că o să vin la primărie şi o să rezolv pe loc, într-o secundă, probleme”

El a reamintit bucureştenilor că nu le-a făcut promisiuni deşarte în campania electorală. Toate problemele sistemului de termoficare nu vor putea fi rezolvate în iarna 2021-2022, iar schimbările fundamentale vor veni în iernile următoare.

“Eu, în campania electorală – şi era campanie electorală, da? – nu am spus că o să vin la primărie şi o să rezolv pe loc, într-o secundă, probleme. Chiar fiind în campanie electorală, am spus:

Atenţie, iarna 2021-2022 o să fie puţin mai bună decât iarna 2020-2021 (…) şi am spus că schimbările fundamentale o să se vadă în iernile următoare. În iarna 2022-2023, asta e ceva ce pot să spun acum, o să fie mult mai bine decât 2021-2022”, a precizat Nicuşor Dan.