Vin vremuri grele pentru bucureșteni. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a dat o veste proastă. El a vorbit despre scumpirea căldurii. Edilul a apreciat că preţul gigacaloriei va creşte la circa 600 de lei. Potrivit lui Nicușor Dan, Consiliul General va decide cât din această sumă va achita municipalitatea.

Declarația a fost făcută de Nicușor Dan la Europa FM. Acesta a arătat că în acest moment preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei. Diferența până la aproape 500 de lei este achitată de municipalitate.

„Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie. Noi avem un contract (…) cu Comisia Europeană care ne dă acei 300 de milioane de euro ca să reparăm 210 kilometri de conductă şi acel contract are nişte condiţii foarte tehnice în ceea ce priveşte subvenţia”, a spus Nicușor Dan.

Decizia care se va lua la 1 noiembrie

El a arătat că la 1 noiembrie, când o să se știe şi tariful pe care ANRE îl stabileşte, Consiliul General o să spună şi cât din cei 600 de lei o să fie plătiţi de bucureşteni şi cât o să fie plătit de Primărie în continuare.

Potrivit primarului general, problemele actuale în furnizarea agentului termic derivă din faptul că ELCEN nu a terminat reviziile, iar Vest Energo şi CET Griviţa nu funcţionează.

„Din cauza faptului că se cumpără gaz nereglementat şi se vinde căldură reglementat, în momentul de faţă pentru toată lumea e nerentabil să dea energie termică şi atunci aceste două centrale nu funcţionează azi. A treia problemă e că prognoza spunea că vremea rece o să vină pe 20 octombrie şi nu pe 10 octombrie. (…) Mai sunt câteva zile necesare pentru a se finaliza lucrarea din Ferentari şi în felul acesta să poată să fie util şi CET Progresul”, a declarat Nicuşor Dan, conform sursei citate.