Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat că va supune aprobării Consiliului Local creșterea subvenției pentru gigacalorie. În aceeași zi, Klaus Iohannis, a transmis că, pe fondul situaţiei actuale de pe piaţa gazelor naturale, este necesară protejarea consumatorilor vulnerabili şi a economiei în ansamblul său.

Măsura anunțată de edil e menită să amortizeze pentru cetățenii Constanței, pe cât posibil, povara creșterii dramatice în toată Europa a prețului la gaze naturale.

Primarul Constanței va crește subvenția pentru gigacalorie

„Nu ascund faptul că urmează o iarnă grea. Toată Europa, nu doar Constanța, nu doar România, se confruntă cu provocarea unui val de scumpiri la energie cum nu a mai fost de mult timp. Așadar, contextul internațional nu ne este favorabil, din păcate. Valul de scumpiri-record la gazele naturale a ajuns pe întreg continentul, iar România nu a fost nici ea ocolită.

Nu vom lăsa această greutate pe umerii dumneavoastră și vom face tot posibilul să vă protejăm și să subvenționăm consistent această creștere. În medie, gigacaloria va costa cu 30% mai mult pentru consumatorii finali, față de dublu, cât reprezintă creșterea în fapt”, a declarat Vergil Chițac.

Creșterea va fi de 30%

Primarul susține că, fără decizia primăriei, creșterea ar fi fost de 100% pentru constănțeni, iar prin intervenția acesteia va fi de 30%.

„În acest moment, prețul gigacaloriei este dublu față de anul trecut, cele două motive exprimate mai sus determinând această evoluție nefericită. Cu toate acestea, nu vom lăsa această greutate pe umerii dumneavoastră și vom face tot posibilul să vă protejăm și să subvenționăm consistent această creștere. În medie, gigacaloria va costa cu 30% mai mult pentru consumatorii finali, față de dublu, cât reprezintă creșterea în fapt. Vă asigur că toate eforturile Primăriei Constanța se îndreaptă spre găsirea soluțiilor și spre rezolvarea acestei situații.”, a scris primarul Constanței pe Facebook.

„Dragi prieteni, acesta e doar începutul unui amplu proces de regândire și reabilitare a sistemului de termoficare care zace sub oraș și care cauzează probleme din ce în ce mai greu de rezolvat. Nu este ușor pentru nimeni, sunt conștient de acest lucru. Dar vă asigur că facem toate eforturile pentru ca orașul nostru să scape de acest cancer care îl macină de peste 20 de ani. Este un proces greu și de durată, care de multe ori ne va întinde nervii și răbdarea la maximum, dar aceasta este singura cale să ieșim la lumină după atâta întuneric. Dacă vom continua la nesfârșit să fugim de responsabilitate și să nu ne asumăm rezolvarea acestor probleme capitale pentru oraș, atunci îmi este teamă că nu va mai fi nimic de făcut.
Vă rog să aveți răbdare și încredere.”, a spus Chițac.