Pentru a-și recăpăta, parțial, încrederea în ministrul Oros, crescătorii de bovine din Asociația Forța Fermierilor îi solicită acestuia să adopte simultan cele două acte normative (hotărâre de guvern și ordin de ministru) care prevăd subvențiile pentru crescătorii de bovine, respectiv Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) și Ajutorul COVID.

România riscă să ajungă rușinea UE

“Înțelegem că pentru direcționarea unor sume către Ajutorul COVID este nevoie de acordul Comisiei Europene, prin urmare actul normativ respectiv nu poate fi adoptat imediat. Din acest motiv, îi propunem ministrului Agriculturii să amâne adoptarea hotărârii de guvern privind ANT până la momentul în care și al doilea ajutor poate fi adoptat, ca ambele măsuri să fie plătite simultan.

În cazul în care Guvernul va adopta doar ANT, avem toate motivele să credem că promisiunile lui Adrian Oros nu au însemnat decât o nouă păcăleală la adresa fermierilor și că Ajutorul COVID nu va fi acordat în acest an. Acest lucru va însemna că producătorii de lapte din România vor rămâne cu o subvenție din bugetul național de 1 euro pe cap de vacă. Adică, practic, niciun sprijin.

Reamintim public că ministrul Adrian Oros a anunțat că Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), subvenție achitată de la bugetul de stat, va fi diminuată masiv pentru ca diferența de bani să fie transformată într-un ajutor financiar pentru contracararea efectelor economice ale pandemiei COVID. Motivul pentru care o parte dintre crescătorii de bovine au convenit asupra acestei soluții pentru „a ocoli” data de referință 2013 pentru plata ANT, care este obligatorie până în 2022, inclusiv.”, se arată în comunicatul Asociației Forța Fermierilor.

Oficialii joacă alba-neagra cu soarta fermierilor români

Această dată de referință, agreată cu Comisia Europeană, prevede că vor primi ANT toate animalele care erau în plată în 2013, indiferent dacă acestea se mai află, în prezent, în viață sau nu. Practic, o parte din crescătorii de animale luau bani pentru vaci care nu se mai aflau de mult timp în fermă. Începând cu 2023, data de referință va fi 2018. În acest fel, micșorarea sumelor pe ANT și direcționarea diferenței către un Ajutor COVID ar fi permis ca fermierii să primească bani exact pe animalele pe care le au acum. Cu condiția ca această împărțire a sumelor să nu fie o stratagemă a decidenților din Ministerul Agriculturii de a tăia, de fapt, banii crescătorilor de vaci, se arată în comunicat.

”Situația este simplă pentru membrii noștri. Ministrul Oros trebuie să își arate buna-credință și să se asigure că se adoptă simultan cele două măsuri de sprijin, prin care se certifică că banii tăiați de la ANT se regăsesc, pe bune, în alt ajutor pentru fermieri. Asta îl rugăm și pe premierul Florin Cîțu, să fie alături de crescătorii de animale din România și să aibă o discuție cu ministrul Adrian Oros pentru a le demonstra fermierilor că intențiile Guvernului sunt serioase.

În caz contrar, avem toate motivele să credem că fermierii crescători de vaci din România vor rămâne fără ajutorul COVID în acest an. Zootehnia este o componentă esențială a asigurării securității alimentare a României. Nu poți asigura securitatea alimentară națională cu cinci lei pe vacă, jucând alba-neagra cu soarta fermierilor români”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Sursa foto: Pexels.com