Va crește prețul la gigacalorie! Primăria Timișoara va analiza un proiect în acest sens la următoarea ședință

Informația respectivă a fost transmis după ce luni, 18 octombrie, primarul Dominic Fritz a afirmat că urmează să intre în insolvenţă compania de termoficare Colterm.

De asemenea, compania E.on a anunțat miercuri, 20 octombrie, că de luni va întrerupe furnizarea gazului metan către Colterm.

„Explozia preţurilor la combustibil impune şi o majorare a preţului MWh la Colterm. Primăria Timişoara face toate eforturile pentru ca facturile timişorenilor să crească cât mai puţin. Consiliul de Administraţie al Colterm a stabilit, în baza metodologiei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi având în vedere explozia neprevăzută a tarifelor la energie, un preţ actualizat de facturare a MWh, ce va fi prezentat în următoarea şedinţă a Consiliului Local Timişoara”, a transmis Primăria Timişoara într-un comunicat.

Facturile se vor majora de trei ori

Potrivit primăriei, noul preț este de 851,27 de lei MWh, în urma calculelor economice şi cerinţelor legale.

„În baza calculelor economice şi cerinţelor legale, acest nou preţ este de 851,27 de lei MWh. Întrucât subvenţia acordată de Primăria Timişoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, preţul local al energiei termice facturată populaţiei ar trebui să crească de aproape 3 ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA”, este scris în comunicatul respectiv.

Totodată, primarul Dominic Fritz a făcut un nou apel la Guvern pentru a sprijini termoficarea din Timişoara.

„Criza mondială a energiei, dar şi poziţia economică vulnerabilă a Colterm, rezultatul anilor de administraţie dezastruoasă, obligă compania să crească preţul de facturare, care nu poate fi sub cel de producţie. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident că timişorenii racordaţi la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de 3 ori la energia termică şi de aceea preţul final îl vom stabili în urma şedinţei Consiliului Local Timişoara”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.