Vaccinarea anti-covid generează probleme fără precedent la nivel mondial. Potrivit Reuters, în SUA ,mii de angajați din cadrul mai multor companii americane din sectoare ale producției de autovechicule, aparatură de zbor sau apărare se opun vaccinării obligatorii și caută să scape de mandatul decretat prin ordin prezidențial cu termen de conformare până pe 8 decembrie.

Amintim faptul că repercursiunile refuzului de a se vaccina anti-COVID-19 înseamnă și pierderea locului de muncă. Acesta a fost și motivul pentru care un val de proteste a fost declanșat în unele companii, inclusiv din cadrul Boeing. De menționat este faptul că lucrătorii caută să scape de obligativitatea de a se imuniza inclusiv prin obținerea de derogări pe motive medicale sau religioase, transmite Reuters.

Un exemplu este situația din Wichita, statul Kansas, unde aproape jumătate din cei aproximativ 10.000 de angajați ai companiilor din domeniul aeronautic Textron și Spirit AeroSystems rămân nevaccinați împotriva Covid-19. Aceștia riscă astfel să își piardă locurile de muncă pentru a se opune mandatului federal care impune inocularea, potrivit unui oficial de sindicat.

„Vom pierde mulți angajați din cauza asta”, a spus Cornell Adams, șeful unui sindicat local al mașiniștilor. Mulți lucrători nu s-au opus vaccinurilor, potrivit acestuia, însă se opun ferm față de ceea ce ei văd ca o amestecare a guvernului în deciziile privind sănătatea personală.

În acest context, sindicatul districtual a angajat deja un avocat din Texas pentru a-i asista pe angajați și pentru a pregăti un potențial proces împotriva companiilor, dacă sunt respinse cererile de derogare de la vaccinare pe motive medicale sau religioase.

Votant Democrat de o viață, Adams spune că nu va mai alege acest partid. „Nu vor mai primi niciun vot de la mine și le voi spune același lucru lucrătorilor de aici”, a spus acesta.

Amintim faptul că timpul trece din ce în ce mai repede, iar un ordin semnat de președintele Joe Biden prevede vaccinarea obligatorie a tuturor angajaților contractuali până pe 8 decembrie. Mai exact, angajații trebuie să fie vaccinați cu schema completă cu cel puțin două săptămâni mai devreme înaintea termenului limită, astfel încât să capete imunitate maximă, potrivit prevederii guvernamentale.

Mandatul obligatoriu a dus la proteste ale lucrătorilor din mai multe industrii din SUA, precum și în rândul oficialilor de stat din partea Republicanilor, iar opoziția față de imunizarea obligatorie ar putea face ca mii de lucrători americani să-și piardă locurile de muncă și să pună în pericol o redresare economică care este deja încetinită, spun liderii de sindicate, lucrătorii și directorii companiilor.

Boeing riscă să își piardă personalul calificat

În același timp, pe lângă aceste aspecte, mai multe conflicte juridice sunt posibile în ceea ce privește deciziile companiilor de a aproba sau nu derogările de la vaccinare.

Pentru companii, timpul devine o constrângere, deși administrația Biden a semnalat angajatorilor federali că nu vor trebui concediați imediat angajații nevaccinați care nu se conformează cu termenul limită de pe 8 decembrie.

În cursul săptămânii trecute, în cadrul unui protest dintr-o locație a Boeing din Auburn, în sudul Seattle, mulți dintre cei zeci de lucrători s-au adunat în ploaie torențială spunând că ar prefera să fie dați afară de pe proprietatea Boeing pe 8 decembrie, decât să se vaccineze. Alții spun că vor urmări să se pensioneze mai devreme.

„Mandatul este ilegal, imoral și nu e practic”, a spus un analist veteran al programului Boeing care s-a alăturat protestului. „Stăm uniți împotriva unei companii și a unui guvern ce ne calcă în picioare drepturile”, a adăugat acesta.

În ceea ce privește explicația juriștilor, aceștia sunt de părere că vaccinarea obligatorie în interesul sănătății publice este legală. Pe de altă parte, revolta îi pune în încurcătură pe directorii Boeing, care ar putea pierde personal calificat, însă nu are de ales în contextul în care trebuie să se conformeze cu ordinul prezidențial.

Unii angajați prezintă motive religioase

Doi lucrători Textron refuză și ei vaccinare anti-covid. Într-o declarație dată pentru Reuters, aceștia care au cerut derogări pe motive religioase, precizând că departamentul de resurse umane al companiei i-a întrebat despre numele liderilor bisericești și au pus întrebări detaliate despre credința lor.

În acest sens, Textron a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Pe de altă parte compania a transmis ulterior într-un comunicat că personalul că este obligat să se conformeze cu ordinul lui Biden.

La rândul său, directorul executiv al companiei americane Raytheon Technologies din sectorul apărării a avertizat săptămâna trecută că vor pierde „câteva mii” de angajați din cauza mandatului.

Mercedes-Benz SUA, unitatea americană a producătorului auto german Daimler AG, este și ea în aceași situație. Compania le-a spus angajaților într-un email din octombrie, văzut de Reuters, că dovada vaccinării anti-Covid-19 va deveni o condiție a angajării începând de pe 4 ianuarie.

Producătorul de automobile a spus că a implementat acțiunea anticipând un mandat al guvernului care se va aplica afacerilor cu cel puțin 100 de angajați, astfel afectând aproape 80 de milioane de angajați la nivel global.

De menționat este faptul că și aici situația este similară în contextul în care mai puțin de jumătate dintre lucrătorii companiei din centrele de procesare a importurilor în SUA sunt vaccinați iar mulți refuză să se imunizeze, potrivit unei surse familiarizate cu subiectul.

În acest context, Mercedes SUA a transmis într-un comunicat că a oferit angajaților o perioadă de 90 de zile pentru a se îndeplini de obligație.