Svetlana Bodzhaeva, expertă în gestionarea pământurilor aride, colectează solul și inspectează arbuștii plantați de echipa sa în încercarea de a opri răspândirea dunelor din jurul satului Bergin, aflat în republica Kalmîkia a Rusiei, populat de câteva sute de persoane.

„Acest focar de deșertificare ar fi acoperit complet satul Bergin cu nisip în câțiva ani”

„Odată aici erau nisipuri deschise. Acum, arbuștii de Calligonum plantați și-au făcut treaba, au oprit mișcarea nisipurilor.

Acest focar de deșertificare ar fi acoperit complet satul Bergin cu nisip în câțiva ani. Putem spune că am salvat satul de la a fi acoperit cu nisip”, afirmă Bodzhaeva.

Având în vedere latitudinile nordice, cercetătorii susțin că temperaturile din Rusia cresc până la dublul mediei globale. Bergin este un exemplu de sat în pericol de dispariție, amenințat de schimbările climatice, potrivit Euronews.

Păşunatul excesiv şi ultimii doi ani, foarte secetoşi, au contribuit la acest fenomen

Un fenomen care se manifestă, deși într-un mod diferit, de la nordul Arctic până la porțiunea agricolă sudică.

Alexander Kladiev, expert în sol și deșertificare, afirmă: „Problema deșertificării este cu adevărat mare din cauza ultimilor doi ani, care au fost secetoși, și din cauza pășunatului excesiv, dincolo de orice regulă. În special, pășunile nu întineresc”.

Două priorități sunt, iar prima este imediată: protejarea zootehniei locale; cealaltă este imediată și urgentă: stoparea eroziunii teritoriului legată de impactul animalelor într-o regiune care se confruntă cu un proces de deșertificare.