Lovitură cruntă pentru România. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a oferit o informație pe Facebook, care provoacă îngrijorare. Potrivit acestuia, nisipul înghite la propriu mai mult de 1.000 de hectare în fiecare an, iar estimările meteorologilor spun că în mai puțin de 50 de ani, câmpurile fertile din sudul României ar putea fi acoperite integral de nisip.

„Avem soluții prin care să ținem piept extinderii deșertului!

La Mârșani, Dolj avem o pădure de 1200 de ha de salcâm care pare dintotdeauna aici, dar în realitatea este o pădure de 6 milioane de arbori plantată de la ZERO în nisipurile Olteniei,

Lucrarea a fost coordonată de Ministerul Mediului prin Garda Forestiera Râmnicu Vâlcea. Însă, spre deosebire de alte zone ale țării, în care terenurile degradate sunt în proprietatea UAT – urilor, aici vorbim despre terenuri ale proprietarilor privați.

Alte 1000 de hectare au fost împădurite de la ZERO la Dăneți- 20 de milioane de lei. De asemenea, la Ostroveni am investit în stabilizarea a 82 de ha nisipoase – 1,2 milioane de lei”, a arătat ministrul.

El a spus că își dorește ca toate localitățile afectate de deșertificare și toți proprietarii privați ai terenurilor degradate să înțeleagă necesitatea împăduririlor, iar exemplul Asociației de Proprietari de la Mârșani și implicarea autorităților locale de aici să fie multiplicat în toate zonele afectate.

„Putem crea un scut verde împotriva fenomenului deșertificării în sudul României!”, a conchis Costel Alexe.