Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.

Suma raportată de Mario Draghi este mai ridicată decât se aşteptau pieţele – 50 miliarde de euro – iar după anunţarea detaliilor planului BCE bursele europene au crescut iar euro s-a depreciat.

Actualul program de stimulare al BCE va fi extins din martie 2015 până în septembrie 2016 şi este menit să evite intrarea celor 18 state din zona euro într-o perioadă de deflaţie. Rata anuală a inflaţiei în eurozonă a continuat să scadă în decembrie, ajungând la minus 0,2%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009.

Achiziţionarea de obligaţiuni suverane va reduce, de asemenea, şi costurile la care se împrumută statele din zona euro, va sprijini creditarea bancară şi va duce la deprecierea euro, care va fi mai competitiv.

Ţările aflate sub programe de asistenţă financiară, cum ar fi Grecia, vor fi incluse în programul de stimulare al BCE dar cu anumite condiţii.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat joi că orice decizie adoptată de BCE nu ar trebui să înlocuiască măsurile adoptate de guverne pentru a ţine sub control problema datoriei.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elveţian s-a apreciat puternic pe pieţele internaţionale, câştigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro faţă de dolar. În acest condiţii, Banca Elveţiei ar fi trebuit să cumpere agresiv euro pentru a putea menţine minimul cursului de schimb EUR/CHF de 1,20, cumpărări care ar fi produs pierderi instituţiei.

SURSA: Agerpres

Distribuiți știrea:
Facebook Twitter WhatsApp

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook

BCE va injecta 1.100 miliarde de euro pentru redresarea zonei euro şi prevenirea deflaţiei

BCE va injecta 1.100 miliarde de euro pentru redresarea zonei euro şi prevenirea deflaţiei

Conducerea Băncii Central Europene a propus, de la 1 martie, măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 50 de miliarde de euro (58 miliarde de dolari) pe lună, până la sfârşitul lui 2016, au declarat, miercuri, pentru Bloomberg, oficiali ai BCE.

Propunerea va fi discutată începând de miercuri de către membrii Consiliului guvernatorilor Băncii Central Europene, care ar putea modifica această sumă, susţin sursele. Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţia. Propunerea de a injecta 1.100 de miliarde de euro în economia zonei euro reflectă determinarea preşedintelui BCE, Mario Draghi, de a extinde bilanţul instituţiei pentru a preveni deflaţia şi a stimula redresarea zonei euro. O decizie finală va fi anunţată, joi, la Frankfurt, după reuniunea Consiliului guvernatorilor Băncii Central Europene.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preţurilor la energie, ajungând la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% înregistrat în luna noiembrie. Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.

Ewald Nowotny, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Central Europene, a confirmat recent că se discută unele opţiuni care includ achiziţionarea de obligaţiuni suverane şi bonduri corporatiste şi se analizează valoarea acestor achiziţii, dar şi dacă riscul legat de acestea va fi împărţit între băncile centrale naţionale.

Guvernatorul Băncii Franţei, Christian Noyer, a indicat că este deschis la ideea de a face responsabile băncile centrale naţionale pentru ce cumpără, ca un mod de a se obţine consensul în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE.

Nowotny susţine că 'este extrem de important să nu existe temeri legale legate de adoptarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE)'. (Sursa: Agerpres)

Distribuiți știrea:
Facebook Twitter WhatsApp

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook

Lasă-ne un comentariu legat de această știre printr-un mail la adresa [email protected] și, dacă este cazul, îți răspundem la el în cel mai scurt timp posibil. Încurajăm comentariile argumentate, la obiect, fără injurii sau jigniri, iar cele mai bune dintre ele ar putea ajunge să fie chiar publicate pe site-ul capital.ro.