Alertă de la ANM! Ninsorile pun stăpânire pe România. E cod galben în București și alte 7 județe

Vremea se schimbă radical în România iar meteorologii au venit cu o atenționare de Cod Galben care a intrat în vigoare în această dimineață, la ora 05.00 și este valabilă până astăzi, la ora 20.00.

Astfel, în sudul şi estul Munteniei şi în cea mai mare parte a Dobrogei treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zãpadã. Cantitãţile de precipitaţii vor depãşi, pe arii restrânse 15…20 l/mp. Spre searã aria ninsorilor se va restrânge cãtre Dobrogea, unde temporar vântul va avea unele intensificãri, cu viteze de 40…45 km/h, pe alocuri viscolind ninsoarea.

Precipitaţii slabe, sub formã de ninsoare se vor semnala în sud-estul Olteniei, sudul Moldovei şi în restul Munteniei. Pe litoral vor fi precipitaţii mixte, iar în noaptea de luni spre marţi vor predomina ninsorile.

Temparaturile vor fi scăzute în prima parte a sãptãmânii, mai ales pe parcursul nopţilor şi dimineţilor.

Alertă de la ANM! Ninsorile pun stăpânire pe România. E cod galben în București și alte 7 județe

Codul galben este valabil pentru județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea, Constanța, București.

Încă de luni, vremea va suferi modificări radicale. Local se semnaleazã precipitaţii – ninsori în Maramureş, în nord-vestul Moldovei şi la munte, mixte în Muntenia şi sub formã de ploaie în Dobrogea şi în sudul Moldovei. Vântul suflã slab şi moderat, cu uşoare intensificãri pe crestele montane. La ora 05 se înregistrau valori termice cuprinse între -6 grade la Miercurea Ciuc, Bistriţa şi Apa-Neagrã şi 5 grade la Sulina şi Constanţa-Dig.

ANM spune că vremea va fi rece, cu temperaturi maxime ce se vor încadra în general între 0 şi 5 grade. În regiunile sudice şi estice, cerul va fi noros şi local se vor semnala precipitaţii. Acestea vor fi sub formã de ninsoare în Muntenia, în jumãtatea de sud a Moldovei, în sud-estul Olteniei şi în Dobrogea continentalã şi mixte pe litoral, iar spre searã aria ninsorilor se va restrânge cãtre Dobrogea. Se va depune strat nou de zãpadã. În restul teritoriului, înnorãrile vor fi temporare şi pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe – mixte în zonele joase şi ninsori la munte. Vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în Dobrogea, cu viteze de 40…45 km/h, pe alocuri viscolind ninsoarea. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţã, cu o probabilitate mai ridicatã în vestul şi nord-vestul teritoriului.

Alertă de la ANM! Ninsorile pun stăpânire pe România. E cod galben în București și alte 7 județe

La București, cerul este acum noros şi se semnaleazã precipitaţii sub formã de lapoviţã şi ninsoare. Vântul suflã slab. La ora 05 se înregistrau 0 grade la Bãneasa şi 1 grad la Filaret şi Afumaţi. Cerul va continua să fie mai mult noros şi, în prima parte a zilei, temporar vor fi precipitaţii predominant sub formã de ninsoare şi se va depune în continuare strat de zãpadã, care va mãsura în medie 3…5 cm. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã va fi de 0…1 grad.

Autpritățile au luat deja primele măsuri iar primarul general Nicuşor Dan a solicitat operatorilor de deszăpezire din toate sectoarele Capitalei să fie pregătiţi de intervenţie, astfel încât traficul rutier din Bucureşti să nu aibă de suferit, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

În Sectorul 1 – compania Romprest Service SA – 73 de utilaje, 150 de operatori şi un stoc de 6.792 tone materiale antiderapante.  În Sectorul 2 – SC Supercom SA – 81 de utilaje, 360 de operatori şi un stoc de 5.000 de tone material antiderapant; ADP sector 2 – 50 de utilaje, 170 de operatori şi 525 tone material antiderapant. În Sectorul 3 – Direcţia Generală de Salubritate sector 3 – 60 de utilaje, 400 de operatori şi 3,570 tone material antiderapant. În Sectorul 4 – SC Rosal Grup SA – 141 utilaje, 500 operatori şi 600 tone material antiderapant. În Sector 5 – SC Salubrizare Fapte 5 SA – 41 de utilaje, 400 de operatori şi 6.000 de tone material antiderapant.  În Sector 6 – SC Urban SA – 131 utilaje, 532 operatori şi 1,400 tone material antiderapant; ADP 6 are pregătite 77 utilaje, 171 operatori şi 414 tone material antiderapant”, a anunțat Primăria Capitalei.

Alertă de la ANM! Ninsorile pun stăpânire pe România. E cod galben în București și alte 7 județe