Un val de ceață a acaparat România. De asemenea, în unele locuri din România drumurile au fost acoperite de polei, iar lucrurile nu se vor schimba prea curând. În acest context, meteorologii anunță că vor cădea primii fulgi de zăpadă din acest sezon și în Capitală.

„Ar mai putea să apară precipitații slabe, sub formă de ploaie și burniță care să depună pe ici, pe colo, polei, în contextul unor temperaturi ușor negative de minus 2 – minus 1 grad. Începând cu orele nopții, vine un picuț de iarnă. Practic, vom avea precipitații mixte la început, care se vor transforma ulterior, mai ales în a doua parte a nopții, mâine dimineață și pe parcursul zilei de mâine, în ninsoare în zona Munteniei și a Dobrogei în special, unde ne așteptăm să se depună și un strat – putem să-i spunem – ușor efemer de ninsoare, de câțiva centimetri”, a declarat, duminică dimineață, la Digi24, meteorologul Daniel Robert Manta.

Potrivit acestuia, de duminică seară și până luni dimineață, ninsorile vor acoperi mai multe zone ale țării.

„Este vorba de noaptea care urmează și de ziua de mâine (luni – n.r.), care va avea precipitații sub formă de ninsoare la început în Muntenia, iar ușor, către după-amiază, acestea se vor retrage către estul Munteniei și Dobrogea. Pe zona Dobrogei și pe zona continentală a Dobrogei în special, vântul va avea intensificări spre seară, cu viteze de 40-45 de km/h, astfel că ninsoarea va fi ușor viscolită, iar vizibilitatea va fi redusă”, a precizat meteorologul.

În același timp, urmează alte două zile cu temperaturi foarte scăzute, cu minime, la nivel de țară, cuprinse între minus 12-13 grade în estul Transilvaniei și undeva la minus 7-8 grade chiar în București.

În ceea ce privește vremea de la munte, aici vor fi doar ninsori slabe, iar duminică va fi vreme plăcută, chiar însorită pe alocuri, a mai spus Daniel Robert Manta.

De Crăciun însă, vremea o ia razna,  iar prognozele indică temperaturi ceva mai ridicate decât ar fi normal și precipitații ceva mai consistente în zona de sud a țării. Sunt însă, deocamdată, niște medii prognozate și nu este exclus ca în acest interval să fie și zile mai friguroase, astfel că încă rămâne un mister dacă va fi sau nu zăpadă de Crăciun, a mai spus meteorologul.

Cod galben de ninsori

Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben de ninsori pentru sudul și estul Munteniei și pentru cea mai mare parte a Dobrogei, care intră în vigoare luni, la ora 5.00.

Potrivit datelor ANM, de luni, de la ora 05.00 până luni, la ora 20.00, în sudul și estul Munteniei și în cea mai mare parte a Dobrogei treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

Cantitățile de precipitații vor depăși, pe arii restrânse 15 – 20 de litri pe metrul pătrat.

Spre seară aria ninsorilor se va restrânge către Dobrogea, unde temporar vântul va avea unele intensificări, cu viteze de 40 – 45 km/oră, pe alocuri viscolind ninsoarea.

Precipitații slabe, sub formă de ninsoare se vor semnala în sud-estul Olteniei, sudul Moldovei in restul Munteniei. Pe litoral vor fi precipitații mixte, iar în noaptea de luni spre marți vor predomina ninsorile.

Vremea se va menține deosebit de rece în prima parte a săptămânii, mai ales pe parcursul nopților și dimineților.