Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, susține categoric desființarea unui anumit tip de pensie. Este vorba de pensiile speciale. În acest sens, el a amintit că desființarea pensiilor speciale ale parlamnetarilor  a reprezentat una dintre luptele politice susținute de cei de la USR în trecut,

“Probabil cea mai mare reușită a USR-ului în politică de când a apărut este desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Toată lupta aceasta a început în 2017, atunci când am scris primul proiect de desființare a tuturor pensiilor speciale din România.

Atunci subiectul era total ignorat. Nu de alta, dar singurii care ar fi putut să pună reflectorul pe acest furt, care sunt pensiile speciale, erau cei care beneficiau de ele”, a spus liderul USR.

Desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor reprezintă 0.5% din totalul pensiilor speciale

El a amintit însă că, la câteva săptămâni după proiectul USR de desființare a pensiilor speciale, a apărut și un proiect de la PNL.

“Un proiect scris intenționat neconstituțional. De ce au făcut asta? Pentru a „contopi” cele două proiecte și a zice în mod fals că „și ei vor eliminarea pensiilor speciale”. Fix asta s-a și întâmplat. Au contopit proiectele și au trecut proiectul neconstituțional ca să dea apoi din umeri că au încercat dar nu s-a putut.

Maximul pe care a reușit să-l facă USR este să desființeze pensiile speciale ale parlamentarilor. Presiunea publică a fost atât de mare încât ceva a trebuit să se întâmple. Din păcate, desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a însemnat doar desființarea a ~0.5% din totalul pensiilor speciale”, a arătat fostul ministru.

Sunt furt cu legea în mână

Claudiu Năsui a explicat că de când a început campania USR împotriva pensiilor speciale, au mai apărut și alte pensii speciale.

“Cele ale primarilor. Votate de PSD și PNL cot la cot. De pe vremea aceea. Chiar dacă în campanie, PNL promitea că este împotriva pensiilor speciale. Imediat după alegeri, ambii președinți PNL a început să găsească justificări la pensii speciale. Ba chiar să explice de ce ar trebui pensii speciale noi pentru primari și viceprimari.

Pensiile speciale sunt furt cu legea în mână. Sunt un mod în care politicienii au cumpărat loialitatea diferitelor categorii de care aveau nevoie. Cu cât o categorie era mai apropiată de centrii de putere ai statului, cu atât și-a tras mai multe beneficii”, a continuat fostul ministru.

Claudiu Năsui: Pot fi desființate

Claudiu Năsui a susținut că acum au loc sute de procese intentate de politicieni din vechile partide care și-au pierdut pensiile speciale și care le vor înapoi. Le pierd pe bandă rulantă.

Pensiile speciale pot fi desființate. Însumează 10 miliarde de lei anual. Bani cu care am putea reduce impozitarea muncii și da o șansă românilor să se dezvolte. România nu se va dezvolta niciodată cu pensii speciale. De aceea trebuie să continuăm lupta pentru desființarea tuturor pensiilor speciale. Toți românii trebuie să fie egali în fața legii. Toți românii trebuie tratați la fel de către stat. Fără speciali”, a conchis Năsui.