Vești bune pentru toți românii! Ce se întâmplă cu pensiile? Ministrul Muncii a făcut anunțul

Așadar, minsitrul Muncii a anunțat că există discuții în coaliție și în Guvern cu privire la o renegociere cu Comisia Europeană a plafonului de 9,4% cheltuieli cu pensiile din PIB, prevăzut în PNRR.

”Susţin în continuare că acel 9,4% nu este altceva decât sărăcirea actualelor şi viitoarelor generaţii de seniori din România”, a spus Marius Budăi, confirmând că doreşte renegocierea plafonului de 9,4% din PIB cu cheltuielile legate de pensii, impus prin PNRR.

De asemenea, el a mai spus că Executivul este determinat să facă renegocierea, subliniind că cetățenii români nu ar trebui să fie săraci.

”Avem discuţii deja în coaliţie, avem discuţii şi în guvern pentru a ne pregăti pentru această negociere. Suntem extrem de determinaţi să o facem. Repet, cetăţenii români nu trebuie să fie cetăţeni săraci”, a spus Marius Budăi, critiând negocierea făcută de ministrul Ghinea de la USR.

În plus, ministrul Muncii a mai spus că de la ministerul pe care îl conduce nu a plecat nicio propunere de plafonare a pensiilor, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Nu ştiu, a apărut acolo pur şi simplu, cine a semnat PNRR, cine s-a lăudat că a citit sau nu anexele să răspundă”, a mai declarat ministrul Marius Budăi.

Anomalii în sistemul de pensii

Fostul secretar de stat în Ministerul Muncii Ioana Constantin a vorbit, printre altele, despre pensionari și majorarea pensiilor. Întrebată de ce pensionarii nu au primit în locul indexării, care abia acoperă rata inflației, tichete de masă, diferențiat în funcție de veniturile fiecărui pensionar, oficialul a spus că nu s-ar fi putut.

Ioana Constantin a declarat că acest lucru ar fi implicat costuri mult prea mari la bugetul de stat. De asemenea, oficialul a menționat că această propunere nu a fost acceptată în totalitate nici de cei din PSD. În plus, aceasta punctează că măririle nici nu se observă din cauza scumpirilor din ultima vreme.

„Majorările acestea nu sunt reale, oamenii nu le simt, pentru că ele sunt înghiţite de scumpiri, de inflaţie. Sunt foarte multe anomalii. De exemplu, oamenii primesc acele tichete pentru tren, dar foarte mulţi dintre ei nu le folosesc, nu merg niciodată cu trenul.

Pentru acei oameni ar fi fost mai valoros să primească bani în locul acelor tichete. (…) Ei au avut nevoie să acorde în masă nişte măriri, ca să mulţumească toate categoriile”, a declarat fostul secretar de stat din Ministerul Muncii.