PROGNOZA METEO: 31 ianuarie – 7 februarie

În prima săptămână din februarie, temperaturile vor fi mai ridicate decât valorile termice specifice pentru această perioadă, mai ales în extremitatea de sud a României. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunea Munţilor Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali, dar şi deficitar în regiunile extracarpatice.

PROGNOZA METEO: 7 – 14 februarie

În apropierea Sfântului Valentin, valorile termice vor fi mai mari decât cele obișnuite pentru această perioadă din an în regiunile extracarpatice şi izolat în vest şi centru. În rest, temperatura aerului va fi apropiată de mediile climatologice.

Cantităţile de precipitaţii vor fi local excedentare în zonele montane, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, cu posibilitatea unui uşor deficit în regiunile sudice.

PROGNOZA METEO: 14 – 21 februari

Valorile termice continuă să rămână ridicate în regiunile extracarpatice şi în extremitatea de vest a ţării noastre, iar în rest temperatura aerului va fi apropiată de cea specifică pentru această perioadă din an. Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor țării, în special în zonele sud-vestice.

PROGNOZA METEO: 21 – 28 februarie

La finalul lui februarie, valorilor termice vor fi puțin mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în sud, est şi în extremitatea de vest a României, iar în rest temperatura va fi apropiată de cea obișnuită pentru sfârșitul iernii. Cantităţile de precipitaţii estimate vor avea o tendinţă deficitară în regiunile sudice și vestice, conform ANM.

Avem zăpadă și-n februarie

„Se pare că și ultimele zile din cea mai rece lună a anului vor fi caracterizate, din punct de vedere termic, de valori peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă. Procesul de încălzire a vremii va continua și în următoarele zile și în regiunile intracarpatice, acolo unde am avut la începutul săptămânii valori care au coborât până la minus 26 de grade Celsius. Vorbim de maxime care vor avea mâine valori de la minus 1 grad până la 9 grade, iar duminicăă, valori de până la 10 grade, inclusiv în Capitală o maximă de 7-8 grade.

Și minimele pe parcursul nopților sunt mult mai ridicate decât valorile deja amintite, între minus 6 până la 2-3 grade în zona litoralului. Este o masă de aer mai cald prezentă în zona țării noastre, care va fi de interes și în prima săptămână din februarie, pentru că este posibil să consemnăm în continuare în regiunile extracarpatice temperaturi ușor peste medii iar în cele intracarpatice și la munte sub norme.

Acest ecart pare să fie de interes, din punctul de vedere al regimului termic și în săptămâna 7-14 februarie, după care, în a doua parte a lunii să ne apropiem de normalul termic în aproape toată țara.

Și luna ianuarie și luna februarie pot să aducă fenomene de iarnă specifice, cu strat de zăpadă. În zona montană stratul de zăpadă a fost consistent. În partea de vest, centru și estul țării vorbim de grosimi variabile, între 4 și 50 de centimetri. E adevărat, nu am consemnat un strat consistent de zăpadă în zona de sud-est a țării. Se pare că se va mai lăsa așteptat”, a spus Elena Mateescu.