Avertisment pentru următoarele județele! ANM a emis un Cod galben: Vremea s-a dat peste cap

Update: Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a informat că sunt vizate 21 de județe. Persoanele din următoarele locații trebuie să fie atente, deoarece este vorba despre un Cod galben de viscol şi vânt puternic la munte, cu rafale de 100 km/h.

Totodată, alerta meteo intră în vigoare vineri, 28 ianuarie, la ora 10:00 şi expiră sâmbătă dimineaţă. Județele vizate sunt: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Harghita, Neamț, Bacău, Vrancea, Covasna, Buzău, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Gorj, Caraș Severin, Hunedoara, Alba și Cluj.

Știrea inițială: Așadar, în zona joasă a județelor Maramureș și Bistrița-Năsăud se va semnala burniță care depune polei până la ora 9:00. Simultan, în Caraș-Severin și Hunedoara se anunță intensificări ale vântului cu rafale de peste 90-110 km/h, care vor spulbera zăpada, până la ora 9:00, potrivit informațiilor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

La munte, în Gorj, Vâlcea și Mehedinți se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 70-90 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada, tot până la ora 9:00. Până la ora 8:00, în județul Timiș se anunță ploaie, care favorizează local depuneri de polei.

România va fi cuprinsă de ger

Informațiile transmise anterior de ANM arată că o masă de aer foarte rece va coborî treptat din zona nord-estică a continentului și va cuprinde în special zonele intracarpatice, începând cu mijlocul săptămânii următoare.

Din acest motiv, în zona Maramureșului, în zona de nord a Moldovei și în Transilvania se vor înregistra cele mai scăzute temperaturi. Totodată, meteorologii au subliniat că vor fi din nou nopți geroase, în special în zona de est a Transilvaniei. Temperaturile vor coborî până spre -12, -10 grade.

Cum va fi vremea sâmbătă, 28 ianuarie?

Pentru ziua de sâmbătă, 28 ianuarie, prognoza meteo arată că cerul va fi mai mult noros în vest, centru, nord și nord-est, iar în restul teritoriului va fi variabil, cu înnorări din a doua parte a intervalului. Temporar se vor semnala precipitații, ziua pe suprafețe mici, iar noaptea cu caracter local în regiunile intracarpatice și izolat în cele nord-estice. Precipitațiile vor fi sub formă de ninsoare, dar trecător, cu o probabilitate mai mare în Banat și Crișana, acestea vor fi și sub formă de ploaie și lapoviță, condiții în care, izolat vor fi depuneri de polei. Cantitățile de precipitații, pe arii restrânse vor fi mai însemnate în nord-vest și în zona Munților Apuseni.

La munte vor fi intensificări ale vântului, iar în zona înaltă, îndeosebi a Carpaților Orientali, noaptea va sufla tare viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. În restul teritoriului, vântul va sufla slab și moderat cu intensificări temporare, ziua în nord-est și pe arii restrânse în sud-vest și centru, iar noaptea în nord-vest și sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 și 8 grade, iar cele minime se vor situa între -10 și -1 grad.

În București, cerul, mai mult senin ziua va avea înnorări în a doua parte a intervalului. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări noaptea. Temperatura maximă, în scădere ușoară față de ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar cea minimă va fi de -6…-5 grade.

Cum va fi vremea duminică, 29 ianuarie?

Duminică, 29 ianuarie, vremea va fi vântoasă, iar în zonele montane înalte, cu precădere ale Carpaților Meridionali și Orientali vântul va sufla tare în cea mai mare parte a intervalului. Cerul va fi temporar noros și vor fi precipitații sub formă de ninsoare în zona montană și mixte, local în regiunile intracarpatice și pe arii restrânse în cele estice. La munte, local cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 10 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 și 2 grade.

În București, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare îndeosebi în prima parte a intervalului. Temperatura maximă, comparabilă cu cea din ziua anterioară, va fi de 6…7 grade, iar cea minimă, mai mare decât în noaptea precedentă, va fi de -3…-2 grade, conform ANM.