Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță că în perioada 23 august-5 septembrie temperaturile se vor schimba complet. Mai exact, de la maxime de 32 de grade, valorile termice vor ajunge la 22 de grade celsius. Meteorologii mai anunță și precipitații în următoarea perioadă.

Astfel, potrivit ANM, în Banat, vremea va fi caldă în prima zi din interval, cu maxime termice mediate pe regiune de 32 – 34 de grade, apoi se va răci semnificativ la valori medii cuprinse între 24 şi 26 de grade, ce se vor menţine pe aproape tot intervalul de prognoză. Uşor mai cald va fi pe 27 august şi 1 septembrie, cu valori diurne în medie de până la 26 – 28 de grade

În ceea ce privește temperaturile minime, acestea vor avea o evoluţie asemănătoare, cu medii de 16 – 18 grade la început, ce vor coborî spre 12 – 14 grade în 26 august şi ulterior nu vor mai avea variaţii semnificative. Meteorologii precizează că vor exista și perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce vor determina şi cantităţi mai însemnate de apă, cu o probabilitate mai ridicată în intervalul de 25 – 28 august şi în zilele de 3 şi 4 septembrie.

Același lucru se va întâmpla și în Crișana, unde vremea va fi călduroasă în prima zi de prognoză. În primă fază vor fi prezente temperaturi de 32 de grade, dar se va răci brusc şi semnificativ din ziua imediat următoare, astfel că regimul termic diurn mediat regional va fi de 22 – 26 de grade până la finalul intervalului.

Temperaturile din perioada nopții vor marca și ele o scădere, cu minime ce se vor situa, în medie, între 12 şi 14 grade, iar valori mai ridicate, în jurul a 16 grade, vor fi doar la debut. Totodată, meteorologii anunță că instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a intervalului, dar probabilitatea de manifestare a acesteia va fi mai ridicată în zilele de 24, 27 şi 28 august când vor fi posibile şi cantităţi mai însemnate, în timp ce averse slabe se mai pot semnala şi în intervalul 2 – 5 septembrie.

Vremea o ia razna complet. Temperaturle ajung la 12 grade

În Transilvania pe de altă parte, vremea se va răci treptat în primele trei zile de prognoză, când mediile temperaturilor maxime vor coborî de la valori de 30 de grade până spre 22 de grade în data de 26 august, iar ulterior nu vor mai avea variaţii semnificative şi se vor situa în jurul a 22 de grade.

Meteorologii anunță că uşor mai cald se estimează a fi doar în data de 27 august, cu medii diurne de 25 de grade. În ceea ce privește temperaturile minime, acestea se vor situa, în medie, între 12 şi 14 grade în intervalul 23 – 26 august, apoi vor suferi o scădere, astfel încât între 27 august şi 5 septembrie vor avea valori de 10 – 12 grade, mediate regional.

ANM anunță și perioade cu ploi, care vor fi în cea mai mare parte a intervalului, dar probabilitatea pentru fenomene specifice instabilităţii atmosferice va fi mai ridicată în intervalul 24 – 27 august când vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

În Maramureş, în prima perioadă a intervalului vremea va fi caldă, iar mediile maximelor vor fi de 30 de grade. Ulterior însă, vremea se va răci, chiar semnificativ, astfel încât regimul termic diurn va avea variaţii foarte mici pe tot intervalul şi se va situa, în general, între 22 şi 24 de grade.

Astfel, temperaturile minime vor avea valori, mediate regional, de la 14 – 16 grade în prima noapte, la 10 – 12 grade până la finalul intervalului. Perioade cu ploi vor fi în ambele săptămâni de prognoză, dar probabilitatea de instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi însemnate va fi mai ridicată în zilele de 24, 25, 27 şi 28 august.

Situația va fi similară și în Moldova, unde între datele 23 şi 24 august, temperaturile se vor situa în jurul normelor climatologice specifice perioadei, cu valori medii ale maximelor de 28 de grade şi ale minimelor de 14 – 16 grade. Pe de altă parte, între 25 august şi 5 septembrie vremea se va răci, astfel încât regimul termic, mediat pe regiune, va avea valori diurne între 22 şi 24 de grade, uşor mai ridicate în zilele de 27 şi 28 august, spre 26 de grade, iar nocturne între 12 şi 14 grade. Vor fi condiţii de ploaie pe aproape tot intervalul de prognoză, însă pe 24, 25 şi 26 august instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi va determina cantităţi mai însemnate de apă.

Cum va fi vremea pe litoral. Prognoza meteo ANM

În Dobrogea, vremea se va menține caldă. Mai exact, în intervalul 23 – 30 august, vremea va fi pe arii restrânse călduroasă în partea continentală a regiunii, iar mediate la nivel regional temperaturile maxime se vor situa 26 şi 28 de grade şi cele minime vor fi de 18 grade.

Ulterior, însă, temperaturile vor marca o scădere şi nu vor mai avea variaţii semnificative, astfel că mediile valorilor diurne vor fi de 24 – 25 de grade, iar ale celor nocturne de 16 – 17 grade. Regimul pluviometric se va menţine în general deficitar, cu excepţia zilelor de 26 şi 27 august, când se vor semnala ploi locale ce pot determina şi cantităţi mai însemnate de apă.

În Muntenia în schimb, vremea se va menține destul de caldă o bună perioadă din timp Astfel, la începutul intervalului de prognoză, respectiv în zilele de 23, 24 şi 25 august, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, cu o medie a valorilor maxime de 28 – 30 de grade.

Pe de altă parte, în intervalul 26 – 31 august se va răci uşor, mai ales în zona deluroasă, astfel încât valorile termice diurne, mediate regional, se vor situa între 26 şi 30 de grade, iar ulterior vor continua să scadă, la medii de 25 – 28 de grade. Temperaturile minime vor fi în medie de 14 – 16 grade în prima săptămână de prognoză şi 12 – 14 grade în următoarea. Probabilitatea pentru instabilitate atmosferică accentuată va fi ridicată în 25 şi 26 august, când vor fi posibile şi cantităţi mai mari de apă. În restul timpului ploile se vor semnala doar izolat.

În ceea ce privește situația din Oltenia, aici vremea va fi călduroasă în primele două zile de prognoză, cu valori termice maxime ce se vor situa, în medie, între 30 şi 32 de grade, însă apoi se va răci în cea mai mare parte a regiunii, dar cu precădere la deal, aşa că regimul termic diurn mediat va fi de 26 – 28 de grade.

Minimele nocturne vor avea medii de 16 grade între 23 şi 28 august, vor scădea la 14 grade în 27 august, apoi vor avea doar mici variaţii între 13 şi 15 grade, până la finalul intervalului estimat. Fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala în 25 şi 26 august, când vor fi posibile şi cantităţi mai însemnate de apă. În restul intervalului, prognoza indică o probabilitate destul de redusă pentru ploi, regimul pluviometric urmând a se menţine deficitar.

Cei care vor să ajungă la munte în următoarea perioadă trebuie să știe că temperaturile vor scădea semnificativ. Potrivit ANM, vremea se va răci treptat în intervalul 23 – 26 august, astfel încât mediile maximelor vor porni de la 20 de grade şi vor ajunge la 16 grade.

Pe de altă parte, pentru perioada 27 august – 5 septembrie nu se estimează schimbări semnificative în regimul termic diurn, acesta fiind mediat la valori de 14 – 16 grade. În ceea ce privește temperaturile minime, acestea vor fi în scădere aproape continuă până în data de 27 august, cu medii între 6 şi 10 grade, iar până la finalul intervalului vor varia uşor în jurul a 7 grade.

Temporar, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se vor semnala averse ce vor lua şi aspect torenţial şi vor determina, pe perioade scurte de timp sau prin acumulare, cantităţi mai însemnate de apă, între 24 şi 28 august. În restul timpului ploile se vor semnala doar pe arii restrânse.