“PSD are majoritate, fără Pro România, în ambele birouri permanente. Calendarul depinde în totalitate de decizia reprezentanţilor PSD, fără să putem noi sau altcineva să îl influenţeze”, a declarat Ponta. “Dacă vrea PSD-ul se fac anticipate, dacă nu vrea nu se fac pentru că au pârghiile regulamentare să amâne şi atunci cred că trebuie să avem un Guvern, cât mai repede”, a mai spus liderul Pro România.

Victor Ponta susţine că votul din Parlament ar putea fi amânat atâta timp cât vrea PSD, dacă scopul este evitarea alegerilor anticipate. De altfel, asemenea semnale există deja din PSD, în special dacă preşedintele Iohannis îl va propune tot pe Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Pro România a mai spus că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis să-l desemneze pentru funcţia de premier pe Remus Pricopie, care să formeze un guvern de uniune naţională, transmite Agerpres. “Propunerea noastră a fost domnul Remus Pricopie, însă nu pentru un guvern PSD – Pro România, ci pentru un guvern de uniune naţională, în care domnul Pricopie să-şi aleagă miniştrii cu care să ne treacă peste o perioadă evidentă de criză politică, care poate însă degenera şi într-o criză economică şi socială. Pentru că prelungirea situaţiei actuale înseamnă că în perioada următoare nu se pot adopta acte esenţiale, rectificare bugetară, de exemplu”, a declarat Ponta.

Ponta: Pro România nu va vota un guvern condus de Ludovic Orban

Totodată, fostul premier a făcut comparaţia între situaţia în care România se află în prezent şi situaţia din 2009, când preşedintele Traian Băsescu a refuzat nominalizarea lui Iohannis pentru funcţia de prim-ministru. “Este recunoaşterea că un om poate să fie independent, să aibă principii şi să stea în picioare indiferent de politică. Ironia sorţii este că retrăim momentul 2009. Mi-aş dori ca România să nu stea iarăşi patru luni, cinci luni, şase luni în criză pentru că vom plăti din nou un cost ca şi în 2010”, a spus Ponta.

El a adăugat că Pro România va proceda la fel cum a procedat în noiembrie, şi anume nu va vota un guvern condus de Ludovic Orban pentru că acesta “nu poate să conducă în acest moment şi, în general, în niciun moment, România”. “Ar fi total ilogic şi ridicol ca, după ce nu l-am votat în noiembrie, să-l votăm în februarie pe domnul Orban. Mai ales că după cele trei luni până şi liberalii s-au convins să nu-l mai voteze. Doar nu ne-a convins pe noi, deodată, că-i bun de prim-ministru. Nici vorbă să-l votăm”, a declarat Ponta.

“Domnul Orban de 30 de ani nu doar jigneşte şi cântă la mandolină, mai face şi plângeri penale, a făcut şi familiei mele. Cred că orice i se întâmplă domnului Orban este justificat şi merită”, a mai spus liderul Pro România.