Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat că doar Curtea Constituţională este cea care se poate pronunţa asupra constituţionalităţii numirii lui Ludovic Orban pentru un nou mandat de prim-ministru.

“Din punctul meu de vedere, numirea domnului Orban pentru un nou mandat nu ştiu dacă este constituţională sau nu. Marcel Ciolacu a zis că o să decidă Curtea Constituţională. Asta înseamnă – pe bună dreptate, aşa aş face şi eu – că va cere Curţii Constituţionale să se pronunţe. Curtea se va pronunţa, nu ştiu, în două săptămâni, în trei, în patru”, a spus Ponta la o emisiune a postului public de televiziune.

S-a decis să voteze moţiunea cu o zi înainte

Liderul Pro România a menţionat că până cu o zi înainte de votul din Parlament nu avea intenţia să voteze moţiunea de cenzură, însă a luat decizia de a se pronunţa pentru demiterea guvernului Orban după ce acesta a adoptat, într-o şedinţă, 25 de ordonanţe de urgenţă.

“Eu, până ieri, nu voiam să votez moţiunea de cenzură, pentru că voiam alegeri în două tururi – sunt un partid mic. De fapt, să fim foarte direcţi: şi PNL-ul vrea alegeri într-un tur, ca şi PSD. (…) După care, parcă aseară, ca să mă convingă să votez moţiunea, domnul Orban a adoptat 25 de ordonanţe. Nici el nu cred că ştie ce a adoptat. Una dintre ele reducea toate termenele legate de alegeri. Acea ordonanţă nu a primit aviz, a primit aviz negativ, nu s-a publicat în Monitorul Oficial până la demiterea guvernului, deci nu produce efecte’, a spus Ponta la postul TVR1, potrivit Agerpres.