Cei patru lideri controlează împreună peste 240 de voturi în parlament, adică mai mult de majoritatea necesară de 233 pentru validarea unui guvern. Deocamdată, PSD este împărțit în două pe tema alegerilor anticipate, existând voci care îi reproșează lui Ciolacu că, acceptând să intre în jocul lui Klaus Iohannis cu demiterea guvernului, a cedat către PNL toate șansele de a prelua puterea absolută la alegerile locale și parlamentare, în timp ce PSD riscă să își piardă relevanța ca partid de opoziție și să devină mai puțin decât un partid balama.

O parte dintre liderii PSD susțin că cea mai bună variantă pentru partid este să blocheze cu orice preț alegerile anticipate, să aștepte până în luna noiembrie, când PNL ar fi erodat de guvernare și nu ar mai avea la alegeri procentele pe care le are acum în sondajele de opinie, susţin surse citate de Digi24.ro.

De partea cealaltă sunt voci influente în jurul lui Marcel Ciolacu care susțin, dimpotrivă, alegerile anticipate, pe ideea că dacă ar fi alegerile parlamentare în aceeași zi cu alegerile locale, mașinăria de partid s-ar mobiliza mai bine și în sprijinul candidaților la primării, și invers, primarii partidului ar avea un mai mare interes să își folosească capitalul electoral și în sprijinul listei de candidați de la centru.

Însă, mai există o parte importantă de social-democrați care îl presează pe Ciolacu să se opună anticipatelor, indignați după semnalele date de acesta în ultimele zile în care s-a arătat în favoarea declanșării acestora. Este vorba despre parlamentarii PSD care nu își doresc să piardă 6 luni din mandate, mai ales în condițiile în care jumătate dintre ei nu se vor regăsi din nou pe listele electorale.

PSD mizează pe tergiversarea procedurilor parlamentare pentru votarea guvernului

Marcel Ciolacu le-a promis, miercuri, înainte de votul pentru moțiune, că nu vor fi anticipate. În fața parlamentarilor PSD adunați în ședința de grup, președintele partidului le-a dat asigurări că nu va marșa pe strategia lui Klaus Iohannis. Dar, ”parcă noi mai suntem copii să îl credem”, a spus, pentru Digi24.ro, unul dintre parlamentarii vechi ai PSD.

În acest context, Marcel Ciolacu a decis să facă echipă cu Victor Ponta pentru a găsi împreună o strategie cu care să combată strategia lui Klaus Iohannis pentru anticipate. Cei doi au purtat în ultimele două zile discuții pe acest subiect, prima decizie luată fiind să prezinte la consultările de la Palatul Cotroceni cu Klaus Iohannis să prezinte împreună, PSD și Pro România, o variantă comună de prim-ministru. Ciolacu l-ar vrea pe Remus Pricopie, Ponta îl propune pe Raed Arafat.

Arafat ar aduce și susținerea lui Tăriceanu și a parlamentarilor săi, caz în care PSD, Pro România și ALDe ar putea să adune cele 233 de voturi necesare pentru a numi sau pentru a respinge un guvern. Se știe deja că președintele Iohannis îl va propune ca prim-ministru tot pe Ludovic Orban și că PNL nu va vota pentru învestirea acestuia și a guvernului Orban II. PSD are ca variantă să îl voteze, și atunci blochează declanșarea anticipatelor, sau să nu îl voteze, și atunci se ajunge la nominalizarea lui Orban pentru a treia oară.

Dacă nici al treilea guvern Orban nu va fi votat în Parlament, Legislativul va fi dizolvat și se organizează alegeri anticipate. PSD mai are însă o variantă pe care o ia în calcul – aceea de a tergiversa procedurile parlamentare pentru votarea guvernului, astfel încât să se depășească termenul necesar organizării alegerilor parlamentare simultan cu cele parlamentare.