Lovitură totală pentru cei care stau la bloc! Milioane de români vor plăti de trei ori mai mult. Se întâmplă în București, unde oamenii se vor confrunta cu o perioadă cumplită. Ei vor fi nevoiți să scoată sume uriașe din buzunar pentru factura la întreţinere. Potrivit calculelor făcute de specialiști și furnizate de Antena 3, prețul gigacaloriei în Bucureşti va ajunge la sume de neimaginat. Bucureștenii ar urma să fie puși în fața unei situații grele în această iarnă. Ar putea să plătească de la 500 lei, cât era anul trecut, la 900 de lei.

Milioane de români vor aștepta cu un stres maxim venirea iernii, asta pentru că încălzirea ar urma să fie şi de trei ori mai scumpă în acest an.

Termoenergetica evită să dea un răspuns clar referitor la acest subiect. Se întâmplă asta pentru că Termoenergetica a mărit costurile de producţie, distribuţie şi transport, cu 85%. Noile tarife care ar ajunge la populaţie, fără subvenţii, sunt uriașe.

Lovitură totală pentru cei care stau la bloc! Milioane de români vor plăti de trei ori mai mult

Specialiștii au venit însă cu un calcul care indică faptul că, de luna viitoare locuitorii Capitalei, vor plăti apa caldă şi căldura între 500 şi 900 de lei pe lună, pentru un apartament cu două camere.

Singura lor salvare ar fi ca preţul gigacaloriei să fie subvenţionat de Consilul General. Astfel, bucureștenii ar putea răsufla un pic mai ușurați dacă o parte din costuri, cele legate de producţie, să fie subvenţionată de Guvern, iar o alta – distribuţia şi transportul – de Primăria Capitalei.

Când subvenţiile vor fi aprobate de Guvern şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, vom şti şi preţul final al gigacaloriei pe care îl plăteşte populaţia. Acesta ar putea fi dublu sau triplu faţă de iarna trecută.

Lovitură totală pentru cei care stau la bloc! La cât vor ajunge facturile

Potrivit estimărilor făcute de Dumitru Chisăliţă, preşedinte „Energia Inteligentă” la un apartament de două camere, factura cu energia termică pentru lunile de iarnă ar fi de circa 535 de lei. Este vorba de o creştere faţă de anul precedent atunci când acest cost era de 164 lei pe lună.

În context, trebuie spus că după întâlnirea pe care a avut-o cu mai mulţi primari, premierul interimar Florin Cîţu a anunţat că preţul gigacaloriei va fi subvenţionat temporar în toată ţara. El nu a explicat însă care vor fi costurile suportate de Guvern.

Pe de altă parte, primarul Capitalei, Nicușor Dan le-a dat bucureștenilor o veste bună. Potrivit edilului, facturile la încălzire nu se vor tripla în această iarnă. „Nu se pune problema aceasta”, a spus edilul, întrebat de o eventuală triplare a facturilor.