Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în continuare 164 de lei la căldură, atâta timp cât CGMB nu va modifica hotărârea din 2011.

Nicușor Dan vrea să majoreze preţul plătit de bucureşteni la 280 de lei, însă nu este susţinut în Consiliul General decât de PNL şi PMP, USR şi PSD fiind împotriva majorării preţului la căldură.

Primarul Capitalei a spus că subiectul discuţiei cu ministrul Finanţelor Publice a fost modalitatea în care Primăria se poate împrumuta astfel încât să plătească Elcen, şi ulterior Elcen-ul să iasă din insolvenţă şi să fie inclus în Termoenergetica, pentru a putea accesa fondurile de modernizare.

Cât vor plăti bucureștenii pentru căldură?

„Sunt optimist că Guvernul va ajuta toate oraşele care au sistem centralizat de încălzire, cuantumul nu îl poate estima nimeni, azi, este un subiect care ţine de legea bugetului de stat pe 2022.

Există două tarife, cel total, de producţie, care va fi văzut până la sfârşitul anului, şi va fi până la 13 ianuarie, când are loc scăderea de TVA, aproximativ 980 de lei, iar după scăderea TVA-ului, va fi aproximativ 870 de lei. (…)Până când CGMB nu va modifica hotărârea din 2011, bucureştenii vor plăti 164 de lei, cum plătesc şi azi”, a declarat Nicușor Dan.

Potrivit primarului, PNL şi PMP susţin majorarea la 280 de lei, care ţine cont de mai mulţi factori, de creşterea preţului la gaze şi de faptul că nu s-a mai făcut o creştere din 2011. USR nu s-a pronunţat, aşteaptă răspunsul din partea Guvernului şi PSD a spus că nu susţine această majorare, a spus Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a menționat că va avea nevoie de ajutor din partea Guvernului în luna ianuarie, discuţia fiind dacă aceşti bani vor veni în decembrie sau în ianuarie, după aprobarea bugetului pe 2022.

”Ce s-a discutat azi a fost că Guvernul analizează urgenţele pe luna decembrie şi, în paralel, lucrează la bugetul pe 2022”, a mai spus Nicușor Dan.