Președintele PSD Marcel Ciolacu vine cu soluții pentru a pune capăt facturilor uriașe pe care mii de români le primesc în ultima perioadă. Mai exact, acesta susține că a purtat deja o discuție în acest sens, cu premierul Nicolae Ciucă, dar și cu liderul PNL, Florin Cîțu.

În ceea ce privește soluția găsită, liderul PSD propune TVA de 5% pentru gaze și energie, măsură care să intre în vigoare de la data de 1 februarie. Totodată, el a adăugat că această soluție este suportabilă pentru bugetul de stat, însă trebuie luată în cel mai scurt timp.

„Este suportabilă pentru bugetul statului și pentru energie și pentru gaze și îmi mențin părerea ca această măsură trebuie luată cu data de 1 februarie”, a spus Ciolacu.

Pe lângă reducerea TVA-ului, Marcel Ciolacu susține că mai există variante luate în calcul. Printre acestea se numără și „plafonarea prețurilor la energie la companiile de stat”. Pe de altă parte, decizia finală ar urma să fie luată î ncoaliție.

„După ce avem o decizie finală luată în coaliție, vom veni și vom prezenta”, a adăugat liderul PSD.

România nu este singura lovită de facturile mari

Totodată, Ciolacu a mai subliniat faptul că nu doar România este lovită de această criză a facturilor, iar în acest context nu contează vinovații, ci soluțiile găsite.

„Vedem că este afectată toată Europa și nu numai. Nu cred că cel mai important este să găsim cine este vinovat. Dacă vreți o părere personală, nu este admis să liberalizezi prețul în plină pandemie”, a conchis Marcel Ciolacu.

La rândul său, Florin Cîțu urmeză să participe la ședința coaliției de guvernare. Totodată, potrivit ultimelor informații, acesta le-a spus celor din PNL că este interesat de orice soluție pentru facturile la energie care nu discriminează și care se aplică unitar în toate sectoarele din economie.

Pe de altă parte, Florin Cîțu a tras și un semnal de alarmă. Liderul PNL a precizat că aceste soluții, cu bani de la buget pentru persoane fizice și companii, nu rezolvă problmea structurală a prețurilor din energie.

El a mai adăugat că este nevoie de un plan de investiții multianual, asumat transpartinic pentru a asigura securitatea energetică a României.

Amintim faptul că această criză a facturilor la energie a generat un adevărat haos pe scena politică. Liderii AUR au cerut demiterea ministrului Energiei, Virgil Popescu. Pe de altă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu a spus nici da, nici nu, la solicitarea AUR, ci a pasat răspunderea către Nicolae Ciucă.

“Această decizie se ia în cadrul coaliție, împreună cu primul ministru”, a spus Marcel Ciolacu.