Varianta unui premier prin rotație a picat! PNL nu vrea să împartă funcția cu PSD

Potrivit deciziilor luate în ședința Biroului Executiv a PNL, liberalii sunt de părere că funcția de premier nu poate fi una prin rotație, precum se discuta inițial. Astfel, PNL au decis că premierul trebuie neapărat să fie din partea lor.

Este și mesajul transmis de Iohannis

De asemenea, acesta a fost și mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru liberalii din echipa de negociere, faptul că premierul să fie propus de PNL. O altă decizie luată astăzi a fost și excluderea lui Ludovic Orban din PNL, după 31 de ani de activitate. Motivul excluderii sale a fost acela că ar fi încălcat un articol cu privire la etica din statutul PNL.

Amintim că urmează să înceapă o ședință neofocială între liderii importanți din PNL, pentru a stabili strategia pe care o vor aborda zilele viitoare la negocierile cu PSD.

La ce consens au ajuns PNL și PSD?

Anterior, ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că PSD și PNL au ajuns la un consens, în privinţa capitolului cultură din programul de guvernare.

„Au fost discuţii care într-adevăr au dus la un consens. Ne-am retras pentru discuţii punctuale care ţin de detalii. Vreau să vă spun că aţi remarcat şi dumneavoastră, presa, că în general pe zona culturală foşti sau actuali miniştri, parlamentari, membri ai comisiilor de specialitate am dori cam aceleaşi lucruri pentru sectorul cultural.

Nu prea avem lucruri pe care să ne contrazicem. Singurele lucruri pe care trebuie poate să le reglăm ar fi ordinea priorităţilor”, a spus Bogdan Gheorghiu, la Palatul Parlamentului.

De asemenea, liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, fost ministru al Culturii, a precizat că a existat consens pe ideile generale ale acestui capitol şi că urmează să fie stabilită ordinea priorităţilor.

„Consensul este pe abordarea faţă de cultură şi pe abordarea faţă de programele cele mai importante pe care trebuie să le facem. Sigur că există limitări bugetare, sigur că există limitări de timp. Noi acum ne vom retrage şi vom veni, până mâine în jurul prânzului sper, cu partea de cultură terminată.

Sunt proiecte pe care le ştiţi şi dumneavoastră. Cel mai important este Timişoara – capitală culturală europeană, există finanţarea Institutului Naţional al Patrimoniului, toate şantierele pornite şi neterminate, există Codul patrimoniului, există actualizarea listei monumentelor istorice. Sunt foarte multe. Există în plan legislativ priorităţi – statutul lucrătorului cultural, privind managementul cultural. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le punem într-o ordine de precădere pe care o veţi afla în foarte scurt timp”, a declarat Lucian Romaşcanu.