Ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat, joi, că PSD și PNL au ajuns la un consens, în privinţa capitolului cultură din programul de guvernare.

„Nu prea avem lucruri pe care să ne contrazicem”

„Au fost discuţii care într-adevăr au dus la un consens. Ne-am retras pentru discuţii punctuale care ţin de detalii. Vreau să vă spun că aţi remarcat şi dumneavoastră, presa, că în general pe zona culturală foşti sau actuali miniştri, parlamentari, membri ai comisiilor de specialitate am dori cam aceleaşi lucruri pentru sectorul cultural.

Nu prea avem lucruri pe care să ne contrazicem. Singurele lucruri pe care trebuie poate să le reglăm ar fi ordinea priorităţilor”, a spus Bogdan Gheorghiu, la Palatul Parlamentului.

De asemenea, liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, fost ministru al Culturii, a precizat că a existat consens pe ideile generale ale acestui capitol şi că urmează să fie stabilită ordinea priorităţilor.

„Consensul este pe abordarea faţă de cultură şi pe abordarea faţă de programele cele mai importante pe care trebuie să le facem. Sigur că există limitări bugetare, sigur că există limitări de timp. Noi acum ne vom retrage şi vom veni, până mâine în jurul prânzului sper, cu partea de cultură terminată.

Sunt proiecte pe care le ştiţi şi dumneavoastră. Cel mai important este Timişoara – capitală culturală europeană, există finanţarea Institutului Naţional al Patrimoniului, toate şantierele pornite şi neterminate, există Codul patrimoniului, există actualizarea listei monumentelor istorice. Sunt foarte multe. Există în plan legislativ priorităţi – statutul lucrătorului cultural, privind managementul cultural. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le punem într-o ordine de precădere pe care o veţi afla în foarte scurt timp”, a declarat Lucian Romaşcanu.

Răsturnare de situație! Cine va fi noul premier

Cea mai importantă decizie pe care trebuie să o ia noua alianță este, însă, propunerea de premier. Pentru că în funcție de cine va conduce Executivul se va putea stabili și echipa de la Palatul Victoria de miniștri. Până în acest moment, potrivit unor surse politice, cele mai mari șanse le are Nicolae Ciucă. Problema intrevine însă la vârful PNL.

Asta pentru că Florin Cîţu nu îşi doreşte acest lucru, pentru că va pierde controlul în interiorul partidului. Semnalul a fost dat de Rareş Bogdan, astăzi, el arătând că, deşi decizia PNL este ca preşedintele partidului să fie premier, partidul nu se va bloca într-un nume. Cel mai important semnal l-au transmis îmsă pesediștii, care au spus categoric că nu îl vor pe Florin Cîţu premier.

Potrivit calculelor liberalilor dezvăluite de Rareş Bogdan, premierul ar trebui să fie dat de PNL şi trebuie să fie membru PNL. Liberalii nu vor susţine nici varianta unui premier independent, nici a unui premier PSD şi nici a unui premier UDMR. De altfel, Rareş Bogdan a subliniat că varianta unei rotaţii a premierului nu a fost discutată şi nici validată în conducerea PNL.

PNL şi PSD vor ca cel mai târziu duminică, forurile statutare ale partidelor să valideze programul de guvernare şi propunerea de premier cu care noua alianţă va merge la Palatul Cotroceni, la consultările cu şeful statului.