Răsturnare totală de situație. Negocierile dintre PNL, UDMR și PSD sunt în aer. Discuțiile s-au blocat la capitolul social. Cele trei partide nu se înțeleg în privinţa majorărilor de venituri și introducerea de noi taxe, dar şi în privinţa modului în care va fi ales premierul acestei alianţe politice.

Toate punctele sensibile vor fi discutate în cadrul echipei politice de negociere, formată din liderii partidelor. Pentru a finaliza, vineri cel târziu, programul de guvernare, va avea loc o discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis, au precizat surse politice, citate de News.ro.

Iohannis se va întâlni cu liderii celor trei partide, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor. În cadrul acestei întrevederi este de așteptat ca  şeful statului să le transmită cine va fi premierul desemnat pentru noua construcţie politică.

În paralel, echipele de negociere politice vor finaliza elementele din programul de guvernare la care nu s-a ajuns la un acord, urmând a se lua o decizie politică. În acdest moment, există contre între PNL și PSD pe majorările de salarii, pensii şi alocaţii. Un alt subiect fierbinte îl reprezintă intenţia PSD de introducere a impozitului pe marile averi.

Răsturnare totală de situație. Viitorul premier aruncă în aer clasa politică (SURSE)

Cea mai importantă decizie este, însă, propunerea de premier. Pentru că în funcție de cine va conduce Executivul se va putea stabili și echipa de la Palatul Victoria de miniștri. Până în acest moment, potrivit unor surse politice, cele mai mari șanse le are Nicolae Ciucă. Problema intrevine însă la vârful PNL. Asta pentru că Florin Cîţu nu îşi doreşte acest lucru, pentru că va pierde controlul în interiorul partidului. Semnalul a fost dat de Rareş Bogdan, astăzi, el arătând că, deşi decizia PNL este ca preşedintele partidului să fie premier, partidul nu se va bloca într-un nume. Cel mai important semnal l-au transmis îmsă pesediștii, care au spus categoric că nu îl vor pe Florin Cîţu premier.

Potrivit calculelor liberalilor dezvăluite de Rareş Bogdan, premierul ar trebui să fie dat de PNL şi trebuie să fie membru PNL. Liberalii nu vor susţine nici varianta unui premier independent, nici a unui premier PSD şi nici a unui premier UDMR. De altfel, Rareş Bogdan a subliniat că varianta unei rotaţii a premierului nu a fost discutată şi nici validată în conducerea PNL.

PNL şi PSD vor ca cel mai târziu duminică, forurile statutare ale partidelor să valideze programul de guvernare şi propunerea de premier cu care noua alianţă va merge la Palatul Cotroceni, la consultările cu şeful statului.