Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că este îngrijorat ca noua tulpină Omicron să nu fie adusă pe teritoriul țării de către persoanele care au ajuns din Africa de Sud în România. Acesta a declarat că există șanse ca românii întorși în țară să fie contaminați cu Omicron. Trei persoane sosite din Africa de Sud au fost testate pozitiv cu Covid-19 în aeroporturile din București și Baia Mare la aterizarea avionului.

„Nu este exclus ca la rezultat să apară noua tulpină”, a spus, joi, Alexandru Rafila.

„Așteptăm rezultatele”

De asemenea, acesta așteaptă rezultatele analizelor românilor întorși din Africa de Sud, zona în care a fost descoperită noua tulpină Covid-19. Momentan, Alexandru Rafila nu consideră că este nevoie de implementarea unor restricții noi deoarece cazurile de Omicron, mici la număr, nu au fost încă confirmate.

„Așteptăm rezultatele. Sigur că nu e exclus să fie și noua tulpină, pentru că, în mod evident, din zona din care vin persoanele respective încet-încet tulpina dominantă devine Omicron, în detrimentul tulpinii Delta”, a spus Alexandru Rafila.

Va fi sau nu carantină în România

Întrebat dacă există posibilitatea unei carantine naționale în 2022, Alexandru Rafila a spus că această variantă este exclusă. Acesta consideră că, momentan, este necesară încurajarea testări periodice. Ba mai mult, el a explicat că nici dacă s-ar înmulți cazurile, tot nu ar fi impus un lockdown național.

„Nu se pune problema în acest moment, pentru că nu există justificare nici măcar din punct de vedere epidemiologic”, a spus acesta.

Îngrijorări pentru apariția noului val epidemic

Ministrul Sănătății consideră că, în prezent, sistemul medical din țară ar trebui să își concentreze atenția și energia pe pregătirile pentru posibilul val cinci. Acesta a enumerat carențele actuale din România.

„Ne pregătim în primul rând prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii și dezvoltarea capacității de testare, care să permită oamenilor să beneficieze de tratament înainte să apară complicațiile și să nu supra-aglomereze spitalele pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să convingem oamenii să își vaccineze familiile, în primul rând persoanele vârstnice și cei cu boli cronice.

Noi acolo avem problema importantă. Avem doar 30% din populația cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, față de alte țări care au această categorie protejată în mod esențial și atunci cred că dacă vrem să avem sărbătorile în liniște trebuie să încurajăm oamenii în această lună să își vaccineze vârstnicii și persoanele cu boli cronice din familie”, a spus Alexandru Rafila la Antena3.