Românii repatriați din Africa de Sud au ajuns în țară. Raed Arafat a anunțat rezultatele testelor

Cei 46 de cetăţeni români şi 24 de cetăţeni străini repatriaţi din Africa de Sud au aterizat, marţi după-amiază, cu o aeronavă a TAROM, la Baza 90 Aeriană.

Şeful DSU, Raed Arafat, aflat la aeroport, a declarat că toate testele persoanelor aflate la bordul avionului au ieşit negative.

„În avion aveam cetăţeni români, o parte era echipa de la Baia Mare, o parte erau cetăţeni români din zona Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Dolj şi Vaslui. La acest moment, ultimii rămaşi la testare sunt cei din Bucureşti – Ilfov şi urmează să plece către locul de carantinare şi am avut, totodată, un număr de cetăţeni din alte ţări. Până acum, toate testele au fost negative, nu avem nicio persoană cu probleme medicale”, a spus Raed Arafat.

El a adăugat că la unele persoane s-au recoltat şi probe PCR, ale căror rezultate sunt aşteptate să vină în următoarele 12 ore.

„Sportivilor de la Baia Mare li s-a asigurat un avion TAROM care i-a preluat şi au plecat la Baia Mare, iar procesarea testelor, paşapoarte, tot, se va face la Baia Mare”, a mai spus Raed Arafat.

Ce spunea MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat marți, 30 noiembrie că 46 de români și 24 de străini din alte țări europene sunt blocați temporar în Africa de Sud din cauza anulării unor curse aeriene. Cetățenii europeni au zburat cu un avion din Johannesburg la ora 03:45 și ar urma să ajungă la 15:30 în București. Din totalul persoanelor care intenționează să ajungă în România, șapte cetățeni români nu au reușit să se îmbarce pe zborul de repatriere, iar aceștia sunt încă în Cape Town.

„Lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei care a decolat, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, cuprinde următoarele 70 de persoane: 46 de cetățeni români (inclusiv delegația sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetățeni europeni (10 cetățeni bulgari, 4 cetățeni spanioli, 3 cetățeni polonezi, 1 cetățean ungar) și 6 cetățeni din state terțe (4 cetățeni georgieni, 1 cetățean australian, 1 cetățean neozeelandez – aceștia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare și având rezidență în România).”, a transmis MAE într-un comunicat de presă.

Ce se întâmplă cu românii care au rămas în Cape Town

Conform MAE, reprezentanții Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu românii care nu au reușit să se îmbarce în avion și vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluții de transport către România.

Realizarea listei de pasageri și îndeplinirea procedurilor și formalităților necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town, menține legătura permanentă cu cetățenii români, informându-i constant despre etapele operațiunii de repatriere. Ba mai mult, a fost menținut contactul cu autoritățile sud-africane pentru a facilita coordonarea și stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.