Primul caz de infecție cu noua variantă Omicron a COVID-19 a fost confirmată în Statele Unite, la o persoană din California, transmite CNN.

Persoana infectată venise din Africa de Sud

În acest caz, persoana respectivă era „vaccinată şi prezenta simptome uşoare în curs de ameliorare”, a adăugat sursa citată. De asemenea, „toate persoanele în contact apropiat (cu această persoană) au fost între timp testate negativ”, a precizat CDC. Individul testat pozitiv a revenit din Africa de Sud pe 22 noiembrie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat luni că noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial. pe de altă parte, OMS a subliniat însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.

În același timp, președintele american Joe Biden a declarat marţi că noua variantă nu trebuie să producă panică, dar este îngrijorătoare. Acesta a explicat că, „în ziua în care Organizația Mondială a Sănătății a identificat noua variantă”, administrația sa „a luat măsuri imediate pentru a restricționa călătoriile din țările din sudul Africii”.

Măsuri luate de SUA pentru varianta Omicron

În acest context, Washingtonul a interzis deja intrarea pe teritoriul american persoanelor provenind din opt ţări din Africa australă. De asemenea, toţi adulţii străini care intră în SUA trebuie să fie vaccinaţi dar şi testaţi negativ cu trei zile înainte de a se urca în avion.

În plus, americanii care se întorc din străinătate trebuie de asemenea să fie testaţi, cu trei zile sau o zi înainte de plecare, în funcţie de statutul lor vaccinal. Guvernul american intenţionează să reducă acest termen la o singură zi pentru toţi.

Aceste restricții „pot încetini viteza cu care se răspândește Omicron, dar nu o poate împiedica” a precizat președintele american Joe Biden. Cu toate acestea, ele oferă SUA suficient timp pentru a lua „mai multe decizii, să se miște mai repede și dă asigurări că oamenii înțeleg că trebuie să se vaccineze”.