Preşedintele Joe Biden a aprobat planurile şefului Pentagonului, Lloyd J. Austin III, privind Global Posture Review (GPR) care prevăd revizuirea posturii globale, adică modul în care vor fi dislocate trupele americane în afara graniţelor.

Printre altele, documentul făcut public de Pentagon menționează că România ar putea primi mai mulţi militari americani în viitor. În același timp, sursa citată mai arată că principala prioritate pentru Statele Unite rămâne zona Asia-Pacific, unde Pentagonul va adopta măsuri suplimentare pentru contracararea Chinei, inclusiv prin crearea de alianţe şi modernizarea infrastructurii militare din Guam şi Australia.

Mara Karlin, care îndeplineşte atribuţiile de subsecretar adjunct al Apărării a oferit o serie de declarații în acest sens. Aceasta susține că „în Europa, GPR urmăreşte să întărească forţa de descurajare a SUA împotriva Rusiei şi să permită forţelor NATO să opereze mai eficient”.

Mai exact, potrivit oficialului american, pentagonul va renunţa la limitarea numărului trupelor desfăşurate în Europa, care era de 25.000 de militari, şi va păstra şapte baze militare de unde se anunţase retragerea.

Prin acordul pe care și l-a dat, liderul american a anulat, astfel, două dintre deciziile controversate luate de Administraţia Trump. „Foarte important, Pentagonul a anunţat că a identificat capacităţi suplimentare care vor îmbunătăţi postura de descurajare a SUA în Europa şi acestea vor fi discutate cu aliaţii în viitorul apropiat”, a subliniat Karlin.

România ar putea primi mai mulți militari americani

De menționat este faptul că președintele Iohannis, dar și ministrul de Externe Bogdan Aurescu, au insistat foarte mult sporirea numărului de soldaţi americani dislocaţi la noi. Pentru a vedea cum va fi afectată România de noul document semnat, Adevărul.ro a contactat mai mulți experți, care confirmă faptul că decizia luată se referă chiar la acest aspect.

Mai exact, conform acestuia, Joe Boiden ar fi vrut să știe ce disponibilități are România, pentru a se convinge și pentru ca ulterior să disloce un număr mai mare de militari americani în România.

„Nu întâmplător şeful Pentagonului, Lloyd J. Austin III, a vizitat România. A fost primit de preşedintele Klaus Iohannis şi a avut o întrevedere cu omologul său Nicolae Ciucă, cel care acum este premier. Foarte important, şeful Pentagonului a vizitat baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Această vizită a fost, ca să spun aşa, una a retuşurilor finale. Oficialul american a vrut să vadă ce disponibilităţi avem, să se convingă care ne sunt posibilităţile. În mod cert s-a şi decis dislocarea unui număr mai mare de militari americani în România”, a subliniat Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii.

De cealaltă parte, analistul militar Aurel Cazacu a oferit și el o serie de declarații în acest sens. El spune că România este un punct nodal pentru apărarea Europei şi că partea americană reacţionează ca atare. Totodată, el a făcut referire și la dorințele Rusiei din Marea Neagră.

„Au fost demersuri ale României pentru mărirea numărului de militari americani care s-au dovedit în final unele de succes. Semnul a fost vizita şefului Pentagonului la Bucureşti, pe care o consider de importanţă strategică. Decizia americană de a-şi creşte prezenţa în România vine oarecum firesc după ce Turcia s-a apropiat de Rusia, iar Putin vrea o prezenţă tot mai puternică în zona Mării Negre”, a spus analistul militar, Aurel Cazacu.

De menționat este faptul că această mișcare a ajuns să fie anticipată chiar și de generalul în rezervă Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, în urmă cu câteva luni. El declara atunci că speră ca noul lider american, Joe Biden să poată dezvolta o strategie pentru regiunea Mării Negre.

Totodată, el a dat atunci și numele României, precizând că țara noastră este ”centrul gravitațional pentru orice fel de strategie”.

„Ceea ce sper eu este că administraţia Biden va dezvolta o strategie pentru regiunea Mării Negre.(…) Înseamnă, între altele, că România este centrul gravitaţional pentru orice fel de strategie vom avea (în regiune -n.red.), România este ancora pentru ea, pentru că este un aliat stabil şi de încredere, are şi poziţia geografică bună şi poţi vedea cât a investit aici SUA, cu trupele americane, dar aş vrea să văd mai multe investiţii economice aici, investiţii în companiile româneşti şi infrastructură. Asta înseamnă o strategie, nu este vorba doar despre armată, mai înseamnă şi diplomaţie, informaţii şi economie. Eu cred că vor face asta”, a subliniat generalul în rezervă.