Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior anunță cea mai mare reușită a Ungariei din ultima perioadă. Acesta susține că în timp ce ştirile cu privire la economia mondială au fost aproape exclusiv negative anul trecut, „în Ungaria am doborât două mari recorduri în ceea ce priveşte investiţiile”.

Totodată, în postarea sa, ministrul a mai explicat că s-a reuşit încheierea unor acorduri cu privire la atragerea în Ungaria a unor investiţii în valoare totală de 1.886 de miliarde de forinţi (5,3 miliarde de euro), fapt fără precedent.

În același timp, pentru sprijinirea acestor investiţii, guvernul a oferit un sprijin de 270 de miliarde de forinţi (766 de milioane de euro), a adăugat Szijjártó. Un alt aspect subliniat de oficialul ungar a fost doborârea recordului  pentru cea mai mare investiţie ecologică realizată vreodată în Ungaria. Este vorba despre compania coreeană SK Innovation, care construieşte în localitatea ungară Iváncsa o fabrică de acumulatori electrici, valoarea investiţiei ridicându-se la 680 de miliarde de forinţi.

Péter Szijjártó a explicat că anul trecut a existat o concurenţă deosebit de acerbă pentru investiţiile mari, deoarece „în urma crizei economice cauzate de pandemie, fiecare economie naţională a încercat să creeze locuri de muncă şi să furnizeze şi veşti bune”.

Marea realizare a Ungariei

În acest sens, este o mare realizare faptul că anul trecut au fost încheiate acorduri cu privire la opt investiţii în valoare de peste 100 de milioane de euro: după compania coreeană SK Innovation, pe locul al doilea se situează Eco Pro, tot din Coreea, iar pe locul trei, compania Sisecam, care a realizat în Ungaria cea mai mare investiţie turcă din toate timpurile, a enumerat ministrul.

Totodată, oficialul ungar a mai adăugat că cele trei mari companii din Est sunt urmate de companii din Occident, începând cu locul patru şi până la locul şapte: Beckton Dickinson (S.U.A.), Lego (Danemarca), Bosch şi Vitesco (Germania), singura prezenţă ungară în acest top al investiţiilor de peste 100 de milioane de euro fiind cea a companiei Pick.

„Cine monitorizează schimbările din economia mondială poate observa că rolul Estului s-a întărit semnificativ”, majoritatea investiţiilor făcute în lume fiind finanţate acum din capital estic, a explicat ministrul de externe în postare de pe rețeaua personală de socializare.

El a ținut să sublinieze și faptul că Ungaria şi-a lansat strategia de deschidere către Est tocmai la timp, în 2010, şi datorită acestui fapt, „reuşim, deseori, ca investiţiile marilor companii estice să le obţinem noi, şi nu ţările din Europa de Vest, care sunt mai mari şi mai puternice decât noi”, a spus Szijjártó.

Ungaria, țara perfectă pentru investiții

Totodată, șeful diplomaţiei ungare a mai amintit și că anul trecut, 60% din valoarea investiţiilor străine care au sosit în Ungaria au provenit din Est.  El a adăugat că „în urma politicii economice patriotice din ultimii 12 ani”, şi companiile ungare sunt tot mai puternice: pe locul doi în topul proiectelor de investiţii pentru care au fost încheiate acorduri de subvenţionare se află companii ungare (14 la număr). Pot fi observate progrese semnificative şi în ceea ce priveşte echilibrul geografic: cu o singură excepţie, anul trecut au sosit cel puţin două investiţii semnificative în toate judeţele ţării.

Acesta a dat exemplu faptul că în topul judeţelor, trei judeţe din estul Ungariei (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén şi Hajdú-Bihar) s-au clasat pe locurile doi, trei şi patru. Péter Szijjártó a subliniat că „acest succes mare este succesul poporului maghiar”; forţa de muncă maghiară performantă este întotdeauna unul dintre cele mai importante aspecte luate în calcul în cazul investiţiilor.

El a mai menționat la final că Ungaria ar urma să devină una dintre cele mai atractive destinaţii europene pentru investiţii, odată cu dezvoltarea infrastructurii, învăţământul superior din ce în ce mai eficient, dar şi stabilitatea politică.