Europa Centrală ar putea fi unul din cei mai mari câștigători ai noii ere a economiei mondiale datorită stabilităţii, politicii economice raţionale şi a politicii de securitate care se concentrează pe valorile naţionale, a declarat, luni, ministrul ungar de externe la Forumul Economic Ungaria-Polonia, arată MTI. 

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó a precizat, în contextul aprecierii relaţiilor de coopare dintre cele două ţări, că această relaţie se poate caracteriza cel mai bine prin cuvântul fraternitate, relaţie care are nu numai trecut, dar şi prezent şi viitor.

„Nu trebuie să lăsăm ca în Europa să fim priviţi în continuare cu dispreţ şi să fim trataţi de parcă am fi exclusiv beneficiari ai cooperării”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare, care a adăugat că poporul ungar şi polonez contribuie în egală măsură la crearea resurselor comunitare. „Europa Centrală profită mult de faptul că şi-a întemeiat politica sa pe raţiune, iar datorită acestei politici în ultimii ani a devenit una din cele mai atractive destinații de investiții din lume”, a afirmat Péter Szijjártó, amintind în acest sens, printre altele, de impozitul mai mic pe muncă, pe care Guvernul ungar intenţionează să îl scadă în continuare, precum şi de garantarea siguranţei cetăţenilor.

Dacă ţările Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cegia şi Slovacia, V4) ar forma un singur stat, acesta ar fi a doua țară și a treia piață ca mărime a UE, respectiv ar fi printre G20, a spus Péter Szijjártó, care a subliniat că volumul schimburilor comerciale dintre V4 şi Germania a fost de două ori mai mare anul trecut în comparaţie cu volumul schimburilor comerciale realizate cu Franţa.

Depășirea dezavantajelor de competitivitate

Regiunea mai trebuie să depăşească anumite dezavantaje de competitivitate, cum ar fi, construirea, printr-un efort comun, a unei reţele feroviare de mare viteză şi dezvoltarea în continuare a transportului rutier, a precizat ministrul ungar. În opinia sa, integrarea regiunii Balcanilor de Vest ar contribui, de asemenea, la  creşterea competitivităţii. Referitor la relaţiile economice ungaro-poloneze a subliniat: Anul trecut Polonia a fost al patrulea cel mai important partener economic al Ungariei, volumul schimburilor comerciale bilaterale depăşind 10 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 5 la sută din totalul comerțului exterior al Ungariei.

În primele opt luni ale anului, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 22%, ajungâd la opt miliarde de euro, astfel că recordul în acest an va fi cu siguranță doborât. Péter Szijjártó a mai precizat că între guvernul de la Varşovia şi Budapesta nu există nicio chestiune deschisă, şi există o înţelegere şi în cele mai importante probleme europene. În acest sens a menţionat apărarea suveranităţii naţionale şi conceptul unei Uniuni Europene puternice bazate pe state membre puternice.

În încheiere, Péter Szijjártó a abordat pe scurt şi criza energetică, menţionând că ţările central-europene adoptă o poziţie comună în ceea ce priveşte obţinerea recunoaşterii energiei nucleare ca sursă de energie durabilă. Regiunea va fi în curând pe deplin interoperabilă în direcţia verticală în ceea ce priveşte transportul gazelor naturale, iar astfel pentru Ungaria vor fi accesibile terminalele LNG din Polonia, a conchis Péter Szijjártó.