Nu există alternativă la vaccinare, astfel încât nu avem voie sub nicio formă să facem din vaccinuri o chestiune ideologică şi politică – a declarat joi, la Geneva, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, la o conferinţă de presă susţinută împreună cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, scrie MTI. 

“Se vede clar că în toată lumea creşte exponenţial numărul persoanelor infectate, apar noi şi noi mutaţii, astfel încât nu există o alternativă la vaccinare. Trebuie să vaccinăm repede, pentru a proteja oamenii” – a afirmat ministrul ungar de externe.

Péter Szijjártó a subliniat că WHO a dat un exemplu bun prin faptul că nu a făcut o chestiune ideologică din vaccinuri. “Toţi aceia care, la Bruxelles, au făcut din vaccinare o chestiune ideologică, aceia practic au cauzat moartea unor oameni” – a spus Péter Szijjártó, care a adăugat că prin aceasta a fost frânată campania de vaccinare şi a fost subminată disponibilitatea la vaccinare.

Péter Szijjártó a solicitat opoziţiei din Ungaria “să termine cu campania antivaccinare şi să nu facă din unele tipuri de vaccinuri o temă de dispute ideologice, scâzând astfel încrederea oamenilor”.

Ungaria, fruntață în UE

La conferinţa de presă susţinută împreună cu directorul general al WHO, Péter Szijjártó a mai afirmat că şi în viitor va fi important ca centrele de vaccinare să deţină cât mai multe vaccinuri, astfel încât Ungaria va avea capacitatea de a produce vaccinuri anticovid, încă de la sfârşitul anului 2022.

Ministrul ungar de externe a evidenţiat faptul că Ungaria se află printre primele ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul populaţiei vaccinate, deoarece aproape 25% din cetăţenii adulţi au primit deja cel puţin prima doză de vaccin.

“Cu cât mai mulţi oameni vom vaccina, cu atât mai multe vieţi vom salva” – a accentuat Péter Szijjártó. La rândul său, Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat nevoia ca vaccinurile să fie produse pe plan local şi a adăugat că WHO va sprijini în acest sens Ungaria. Directorul general al WHO a avut cuvinte de laudă la adresa Ungariei pentru rapiditatea cu care se desfăşoară procesul de vaccinare.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat autorităţile din Ungaria “să menţină acest elan”. Directorul general al WHO a atras atenţia asupra importanţei respectării măsurilor epidemiologice, printre carea purtarea măştii de protecţie.