Medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului „Victor Babeș” din Capitală, are o părere diferită de cea a premierul Florin Cîțu.  Mai exact, acesta consideră că nici în anul următor nu vom putea scăpa de obligativitatea purtării măștii de protecție, indiferent de numărul persoanelor vaccinate.

El a mai adăugat că masca de protecție poate fi dată jos, însă doar dacă persoana care o dă jos este singură. Totodată, potrivit acestuia, nu se poate estima încă când vom putea reveni la normalitate, nici măcar cu o comisie ”de super specialitate”.

”Fiecare poate să facă orice fel de afirmație. (…) Nici dacă ar fi ministrul Sănătății care ar primi de la o comisie de super specialitate acest mesaj, nu cred că ar avea curajul să spună cu atâta fermitate.

Sigur că putem să dăm masca jos, dar condiția este să nu fie nimeni în preajma noastră. Eu aș spune că nu vom putea să lăsăm masca nici anul viitor, indiferent de câți vaccinați am fi”, a declarat Emilian Imbri, la B1 Tv.

Totodată, acesta a estimat că nu va fi înregistrat un regres considerabil în ceea ce privește numărul infectărilor cu coronavirus în timpul toamnei. Mai exact, medicul susține că nici măcar până în luna octombrie nu se va observa vreo mare schimbare, însă se poate observa că numărul personelor interesate de vaccin continuă să crească

”Noi ne putem aștepta să scadă infectarea abia după ce avem, cum zic specialiștii, peste 60% din populație vaccinată. Eu cred că trecem de septembrie-octombrie și încă nu vom avea un regres. Se va simți ceva, dar nu așa spectaculos. Sunt oameni de știință care spun că în cazul în care ai peste 60% și nu apar alte tulpini, putem spune că… Dar dacă nu ai 60%? Dacă lumea începe să dea înapoi, ceea ce nu cred, uitați-vă la numărul mare de persoane care se înscriu pentru vaccinare”, a mai declarat Emilian Imbri.

Anunțul lui Florin Cîțu

Reacția medicului vine la scurt timp după anunțul făcut de Florin Cîțu. Într-o postare pe pagina pe Facebook, preierul anunța că până la finalul lunii martie, două milioane de români vor fi vaccinați anti-COVID-19. În acest context, el a estimat că sunt șanse ca în toamnă să renunțăm la purtarea măștilor de protecție.

Totodată, el a ținut să facă apel la întreaga populație să respecte toate normele impuse de autorități pentru a reveni cât mai repede la normalitate.

“2 milioane de oameni vaccinați anti-COVID, adică 10% din populație, până la sfârșitul lunii martie, în România. În acest weekend vom ajunge la primul million de români vaccinați cu prima doză. Sunt veștile bune care trebuie să ne facă să respectăm în continuare măsurile de protecție. Dacă mergem cât mai mulți să ne vaccinăm, în toamnă putem renunța la purtatul măștii.

Hai să respectăm noile măsuri, ca să stopăm creșterea numărului de infectări și să îmbunătățim situația din spitale.Depinde doar de noi să revenim la normalitate”, preciza Florin Cîțu.