Bulgaria, Polonia, Ungaria, Olanda şi Suedia au pierdut prefinanţarea pentru Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), din cauză că nu au avut proiectele aprobate de către Comisia Europeană până la sfârşitul anului 2021, a transmis europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Statele pierd prefinanțarea de 13%

„Conform regulamentului european privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, fiecare stat membru al Uniunii Europene poate primi 13% prefinanţare din alocarea de care beneficiază prin acest mecanism pentru implementarea planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR). Această prefinanţare putea fi virată statului respectiv după aprobarea PNRR-ul de Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene, însă numai până la 31 decembrie 2021”, a anunţat deputatul european într-o postare pe contul său de Facebook.

Siegfried Mureşan a subliniat că legislaţia nu va fi ignorată de către Comisia Europeană în viitor, atunci când va evalua reformele şi investiţiile pe care ţările trebuie să le realizeze.

„Un lucru este cert, aceste țări nu vor beneficia de prefinanțare, fiindcă așa prevede regulamentul european. Iar Comisia nu a putut să ignore legislația europeană în această etapă de plată a prefinanțării, așa cum nu va putea ignora legislația nici în viitor, atunci când va evalua reformele și investițiile pe care statele membre trebuie să le implementeze pentru a primi tranșele de bani”, a explicat acesta.

De ce nu s-a aprobat PNRR în aceste țări?

Acesta a spus și în ce alte țări nu a fost aprobat PNRR și a explicat de ce. Potrivit declarațiilor sale, în Ungaria și Polonia aprobarea a fost amânată din cauza statului de drept și problemelor din justiție. Pe de altă parte, în Bulgaria, Olanda și Suedia, planurile nu au fost depuse la timp.

„În cazul Ungariei și Poloniei, aprobarea planurilor a fost amânată până la clarificarea problemelor privind statul de drept și independența justiției. În cazul Bulgariei, Olandei și Suediei, planurile nu au fost depuse la timp pentru a fi aprobate în 2021. În Bulgaria, întârzierile în depunerea PNRR-ului au fost cauzate de instabilitatea politică internă, unde au existat trei guverne ce s-au succedat în ultimul an, iar fiecare guvern a încercat să modifice planul. În Suedia, schimbarea guvernului a cauzat, de asemenea, întârzieri în depunerea planului. Olanda nu a depus încă planul la Comisia Europeană”, a mai precizat europarlamentarul.