Ungaria și Polonia au început competiția pentru explorarea spațiului

Ungaria și Polonia au început competiția în Europa de Est pentru explorarea spațiului. Ambele țări planifică să construiască sateliți și să dezvolte o industrie aerospațială.

Programul de sateliți al Poloniei marchează primul pas al BEI în finanțarea a ceea ce este cunoscut sub numele de Scutul din Cer al Europei.

Cum arată proiectul Ungariei?

În prima parte a lunii, două întreprinderi din Ungaria au dat startul pentru ceea ce se speră să devină primul centru spațial al țării până în 2026.

Centrul spațial urmează să fie locul unde sateliți cu o gamă largă de componente și tehnologii maghiare vor fi proiectați, fabricați și testați.

Guvernul de la Budapesta, care sprijină activ aceste eforturi prin finanțare avantajoasă și contracte, asigură că primul satelit va fi lansat în spațiu până în 2027-2028.  Acest sprijin se acordă celor două companii implicate, 4iG și subsidiara sa, REMRED.

Scopul proiectului este să plaseze Ungaria pe harta industriei spațiale internaționale. REMRED afirmă că va utiliza o tehnologie modulară fără precedent în Europa.

István Sárhegyi, CEO-ul 4iG Group, subliniază importanța capacității de producție a sateliților pentru Ungaria, nu doar din perspectiva economică și a securității, ci și din cea a suveranității.

Cum arată proiectul Poloniei?

În aceeași lună, guvernul Poloniei a dezvăluit primul său program de sateliți. Programul va fi dezvoltat în colaborare cu Franța și a primit deja o finanțare de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

În contrast cu inițiativa maghiară, proiectul polonez se concentrează în mare măsură pe aspectul militar. Proiectul se integrează într-o inițiativă europeană dedicată apărării spațiului european.

Din partea Poloniei, proiectul implică etapele de proiectare, asamblare, testare și lansare a unei perechi de sateliți ce au capacitatea de a capta imagini la rezoluție înaltă.

Polonia va opera două stații terestre de control, de unde sateliții vor fi monitorizați și unde imaginile vor fi descărcate. Aceste imagini vor fi utilizate de:

  • Ministerul Apărării Naționale al Poloniei
  • Ministerul de Interne
  • și alte entități guvernamentale, inclusiv Agenția Spațială Poloneză
Polonia
Steag Polonia/SURSĂ FOTO: Dreamstime

Când vor fi folosiți sateliții?

Planul stipulează că ambele sateliți vor fi operaționalizați până în 2028. Sistemul Poloniei va fi orientat către observarea Pământului. El va contribui la inițiative civile și de apărare.

Compania din Ungaria are legături apropiate cu partidul de guvernământ. În urmă cu 4 ani, 4iG anunța că va lansa primul său satelit comercial în spațiu până în 2024.

De atunci, grupul și-a extins activitățile. A avut loc o campanie de achiziții și o restructurare pentru a include o divizie specializată în industria aerospațială.