Președintele francez Emmanuel Macron a exprimat sâmbătă speranța că Franța nu va fi nevoită să se angajeze într-un conflict armat.

El a spus aceste lucruri într-un videoclip publicat aparent pentru a sprijini campania electorală dificilă pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer. Ea este cea care conduce lista partidului prezidențial, relatează Le Figaro.

Emmanuel Macron a spus dacă se va merge la război

Într-un videoclip, Emmanuel Macron abordează întrebări pe care ar fi putut să le primească pe rețelele sociale. Una dintre acestea sună astfel: „Vom merge la război?”.

„Sper că nu va trebui să mergem la război”, răspunde preşedintele Macron.

Liderul Franței consideră că Ucraina trebuie susținută

Emmanuel Macron a subliniat că Ucraina a fost agresată de Rusia. El a arătat că este crucial să fie împiedicată Rusia să continue să avanseze. El a evidențiat importanța suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Președintele Franței a subliniat că acestea nu sunt doar o problemă locală. El a apreciat că e o chestiune care afectează statul de drept și regulile internaționale.

Macron a avertizat că lăsând lucrurile nerezolvate în Ucraina, se permite dominația legii celui mai puternic. Astfel, a susținut el, se creează un pericol pentru siguranța noastră, chiar dacă evenimentele se petrec la distanță.

„Ucraina a fost atacată de Rusia, iar la un moment dat trebuie să reuşim să descurajăm Rusia să continue să avanseze. Suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei sunt în joc. Dar statul de drept şi regulile noastre comune sunt, de asemenea, în joc.

Iar dacă lăsăm lucrurile aşa cum sunt în Ucraina, legea celui mai puternic va prevala. Şi nu putem fi în siguranţă, se întâmplă la 1.500 de kilometri de locul în care trăim”, a avertizat el.

Președintele francez, văzut în poziție de luptător

Le Figaro comentează că Emmanuel Macron pare să adopte o poziție de luptător. În primă fază, la finalul lunii februarie, el a sugerat că trimiterea trupelor franceze în Ucraina ar putea fi o opțiune pentru a restabili „ambiguitatea strategică”.

Ulterior, într-un interviu acordat The Economist pe 2 mai, președintele francez a clarificat condițiile sub care ar putea intra într-un conflict militar.

„Dacă ruşii ar străpunge liniile de front, dacă ar exista o cerere ucraineană – ceea ce nu este cazul astăzi – ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”, a explicat Macron.

Europenii trebuie să fie pregătiți să acționeze

Liderul Franței a subliniat că viitorul și securitatea sunt puternic afectate de situația din Ucraina. El a menționat necesitatea furnizării de echipamente suplimentare Ucrainei. Acesta a subliniat că europenii trebuie să fie pregătiți să acționeze în cazul în care Rusia depășește anumite limite.

Macron a clarificat că Franța nu caută război, ci este o putere dedicată păcii. În opinia sa, este necesar să fie pregătită să se apere. El a subliniat importanța având unei capacități de descurajare credibile pentru a proteja interesele și securitatea proprie. Cu toate acestea, liderul francez nu a comentat recenta ofensivă rusă în apropierea orașului Harkov.